DDR-activist Schulz tijdens congres in Berlijn overleden
Kort nieuws - 10 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebWerner Schulz, DDR-burgerrechtenactivist en politicus van de Groenen, is woensdag tijdens een congres op het presidentieel paleis Schloss Bellevue in Berlijn overleden. Duitse politici eren hem als "pionier en verdediger van de democratie".
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier organiseerde woensdag in Schloss Bellevue een congres over 9 november, de dag waarop in Duitsland onder meer de Reichspogromnacht van 1938 en de val van de Muur in 1989 worden herdacht. Er waren discussierondes over antisemitisme en het in stand houden van de democratie.
Schulz werd tijdens het congres onwel. Reanimatie hielp niet meer en de DDR-Bürgerrechtler stierf ter plaatse. Steinmeier beëindigde het congres daarna voortijdig.
Schulz was sinds 1968 in verschillende oppositiegroepen in de DDR actief. Hij was in 1989 een van de oprichters van Neues Forum, een belangrijke Oost-Duitse oppositiebeweging. Van 1990 tot en met 2005 was hij namens de Groenen lid van de Bondsdag en van 2009 tot en met 2014 zat hij voor die partij in het Europees Parlement. In juni kreeg hij in Duitsland nog een prijs voor zijn inzet voor de democratie en de oppositie in Rusland. Schulz is 72 jaar geworden.
Onder meer president Steinmeier, diens voorganger Joachim Gauck en kanselier Olaf Scholz prijzen Schulz voor zijn verdiensten voor de democratie en voor het bevorderen van de eenheid tussen Oost- en West-Duitsland. "Werner Schulz was een van de moedige persoonlijkheden aan wie we allemaal in ons verenigde land de val van de Muur te danken hebben", aldus Steinmeier. Katrin Göring-Eckardt van de Groenen noemde Schulz een "pionier en verdediger van de democratie". Lees meer bij ZDFHeute, Tagesschau en Der Spiegel
Lees meer over 'Val van de Muur':
Berlijn viert 'Mauerfall' in onzekere tijden
Tijdens de 35ste viering van de val van de Muur in Berlijn werd duidelijk: vrede en vrijheid staan onder druk.
Terug naar het voorportaal van het Westen
In Berlijn-Marienfelde werden vluchtelingen uit de DDR opgevangen. Ingrid Bosman tekende de verhalen van twee 'Zeitzeugen' op.
30 jaar Stasi-archiefsnippers plakken
De Oost-Duitse geheime dienst liet een enorm archief na, dat deels is vernietigd. Nog steeds worden verscheurde dossiers met de hand hersteld.
35 jaar val van de Muur in Nederland en Duitsland
Overzicht van activiteiten rond de herdenking van de val van de Berlijnse Muur in 1989.
Reacties
Geen reacties aanwezig