Duitslandweb logo Duitslandweb

DDR-activist Schulz tijdens congres in Berlijn overleden

Kort nieuws - 10 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Werner Schulz, DDR-burgerrechtenactivist en politicus van de Groenen, is woensdag tijdens een congres op het presidentieel paleis Schloss Bellevue in Berlijn overleden. Duitse politici eren hem als "pionier en verdediger van de democratie".

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier organiseerde woensdag in Schloss Bellevue een congres over 9 november, de dag waarop in Duitsland onder meer de Reichspogromnacht van 1938 en de val van de Muur in 1989 worden herdacht. Er waren discussierondes over antisemitisme en het in stand houden van de democratie.

Schulz werd tijdens het congres onwel. Reanimatie hielp niet meer en de DDR-Bürgerrechtler stierf ter plaatse. Steinmeier beëindigde het congres daarna voortijdig.

Schulz was sinds 1968 in verschillende oppositiegroepen in de DDR actief. Hij was in 1989 een van de oprichters van Neues Forum, een belangrijke Oost-Duitse oppositiebeweging. Van 1990 tot en met 2005 was hij namens de Groenen lid van de Bondsdag en van 2009 tot en met 2014 zat hij voor die partij in het Europees Parlement. In juni kreeg hij in Duitsland nog een prijs voor zijn inzet voor de democratie en de oppositie in Rusland. Schulz is 72 jaar geworden.

Onder meer president Steinmeier, diens voorganger Joachim Gauck en kanselier Olaf Scholz prijzen Schulz voor zijn verdiensten voor de democratie en voor het bevorderen van de eenheid tussen Oost- en West-Duitsland. "Werner Schulz was een van de moedige persoonlijkheden aan wie we allemaal in ons verenigde land de val van de Muur te danken hebben", aldus Steinmeier. Katrin Göring-Eckardt van de Groenen noemde Schulz een "pionier en verdediger van de democratie". Lees meer bij ZDFHeuteTagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Val van de Muur':

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Onder druk van massaal protest opende de DDR op 9 november 1989 de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn.


Lees meer

Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’

Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’

1 april 1991 werd Detlev Rohwedder vermoord, de man die de onmogelijke opdracht had de Oost-Duitse economie te saneren met zijn Treuhandanstalt.


Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Na de val van de Muur werden de Oost- en West-Berlijnse kunstacademies samengevoegd. Dat verliep moeizaam.


Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger