Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw kantoor voor kanselier en staf ter discussie

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De FDP neemt de plannen voor een dependence voor het departement van kanselier Scholz, het Kanzleramt, onder vuur. Partijleider en minister van Financiën Christian Lindner opperde vorige week in een talkshow dat van de uitbreiding wel kan worden afgezien, nu de regering de begroting niet rond krijgt. Zijn partijgenote Sandra Weeser, voorzitter van de bouwcommissie van de Bondsdag, deed er maandag een schepje bovenop.

De Duitse kanselier en zijn departement houden kantoor in het Kanzleramt, een markant gebouw in het regeringscentrum van Berlijn. In het gebouw is al jaren te weinig plek. Daarom is een dependance gepland die naar schatting 777 miljoen euro gaat kosten. De plannen zijn al gemaakt toen Angela Merkel nog kanselier was. Het gebouw krijgt een helikopterplatform op het dak, een ambtswoning voor de kanselier en een kinderopvang voor de kinderen van personeel. De bouw begint dit voorjaar, iedereen, ook de FDP, heeft met de plannen ingestemd. 

Weeser oppert volgens de Süddeutsche Zeitung maandag dat de staf van Scholz straks gebruik kan maken van de kantoren die vrijkomen nu besloten is dat de Bondsdag minder leden krijgt. Dat zou het nieuwe pand volgens haar overbodig maken. Weeser heeft al eerder geprobeerd de dure dependance van het Kanzleramt tegen te houden.

De partij van Scholz, de SPD, wijst er op dat Lindner boter op zijn hoofd heeft omdat zijn ministerie van Financiën ook een nieuw kantoorgebouw neer wil zetten. Een woordvoerder van Lindner laat weten dat ook dat project opnieuw moet worden beoordeeld in het licht van de begrotingsonderhandelingen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en een FAQ over de nieuwbouw van de bondsregering.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger