Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw kantoor voor kanselier en staf ter discussie

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De FDP neemt de plannen voor een dependence voor het departement van kanselier Scholz, het Kanzleramt, onder vuur. Partijleider en minister van Financiën Christian Lindner opperde vorige week in een talkshow dat van de uitbreiding wel kan worden afgezien, nu de regering de begroting niet rond krijgt. Zijn partijgenote Sandra Weeser, voorzitter van de bouwcommissie van de Bondsdag, deed er maandag een schepje bovenop.

De Duitse kanselier en zijn departement houden kantoor in het Kanzleramt, een markant gebouw in het regeringscentrum van Berlijn. In het gebouw is al jaren te weinig plek. Daarom is een dependance gepland die naar schatting 777 miljoen euro gaat kosten. De plannen zijn al gemaakt toen Angela Merkel nog kanselier was. Het gebouw krijgt een helikopterplatform op het dak, een ambtswoning voor de kanselier en een kinderopvang voor de kinderen van personeel. De bouw begint dit voorjaar, iedereen, ook de FDP, heeft met de plannen ingestemd. 

Weeser oppert volgens de Süddeutsche Zeitung maandag dat de staf van Scholz straks gebruik kan maken van de kantoren die vrijkomen nu besloten is dat de Bondsdag minder leden krijgt. Dat zou het nieuwe pand volgens haar overbodig maken. Weeser heeft al eerder geprobeerd de dure dependance van het Kanzleramt tegen te houden.

De partij van Scholz, de SPD, wijst er op dat Lindner boter op zijn hoofd heeft omdat zijn ministerie van Financiën ook een nieuw kantoorgebouw neer wil zetten. Een woordvoerder van Lindner laat weten dat ook dat project opnieuw moet worden beoordeeld in het licht van de begrotingsonderhandelingen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en een FAQ over de nieuwbouw van de bondsregering.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger