Duitslandweb logo Duitslandweb

Britse koning Charles op staatsbezoek in Duitsland

Kort nieuws - 29 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Britse koning Charles begint vandaag een driedaags staatsbezoek aan Duitsland. Het is zijn eerste staatsbezoek als koning en hij zal onder meer in de Bondsdag spreken. Duitsland en Groot-Brittannië hechten er na de Brexit aan de betrekkingen te verbeteren.

Bondspresident Steinmeier sprak voorafgaand aan de komst van koning Charles III naar Duitsland over "een nieuw hoofdstuk in de Duits-Britse betrekkingen". Ook de Britse regering is er onder de nieuwe premier Sunak veel aan gelegen de banden met de Europese Unie aan te halen. De moeilijke Brexit-jaren hebben de relaties geen goed gedaan en bovendien is door de oorlog in Oekraïne het belang van goede samenwerking tussen het VK en de EU extra duidelijk geworden. Charles zou daarom Frankrijk en Duitsland bezoeken, maar door de rellen in Frankrijk tegen de pensioenwet van president Macron is de reis naar dat land uitgesteld.

Duitsland trekt voor het bezoek van Charles veel extra's uit de kast. Zo vindt de officiële ontvangst woensdagmiddag niet zoals gebruikelijk plaats op slot Bellevue, het presidentieel paleis van Steinmeier, maar midden in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Dat is een unieke eer die Charles te beurt valt en het biedt veel Duitsers de gelegenheid hem te zien. Daarnaast begeleiden Steinmeier en zijn vrouw de koning en zijn echtgenote Camilla alle drie de dagen van het bezoek - ook dat is uitzonderlijk.

Charles spreekt donderdag als eerste monarch in de Bondsdag en zal dat grotendeels in het Duits doen. Hij deed dat eerder, toen nog als prins van Wales, en maakte daarmee indruk. Voorafgaand aan zijn toespraak heeft hij een ontmoeting met kanselier Scholz. Belangrijke thema's van het staatsbezoek zijn duurzaamheid en biologische landbouw, waar Charles zich al decennia voor inzet. Zo is er woensdagmiddag een bijeenkomst op slot Bellevue over duurzame energie en bezoekt Charles donderdag het ecologische dorp Brodowin in Brandenburg.

De Britse koning spreekt donderdag ook met soldaten van het Duits-Britse Pioniersbrückenbataillon 130, ten noorden van Berlijn. Dat is een ondersteunende eenheid die de weg voor tanks vrijmaakt. Charles bezoekt verder een opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne op het voormalige Berlijnse vliegveld Tegel.

Vrijdag reist Charles met de trein naar Hamburg, waar hij een krans zal leggen bij de ruïne van de kerk St. Nikolai, in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de geallieerden en nu een monument voor slachtoffers van het naziregime. Ook bezoekt hij het monument 'Kindertransport -der letzte Abschied', dat herinnert aan de vele joodse kinderen die in 1938 en 1939 vanuit Duitsland naar Groot-Brittannië werden gebracht en daar de oorlog overleefden. 

De belangstelling in Duitsland voor het staatsbezoek van de Britse koning is groot. Zowel in Berlijn als in Hamburg zijn momenten ingelast waarop het publiek de Britse koning kan zien. Via verschillende Duitse zenders kan het Duitse staatsbezoek vrijwel live worden gevolgd. Lees meer bij Tagesschau, Süddeutsche Zeitung en beluister de podcast van de NDR

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak op de Vlaamse radiozender Radio 1 bij 'De Ochtend' van de VRT over het staatsbezoek van koning Charles aan Duitsland. Luister terug

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger