Duitslandweb logo Duitslandweb

Macron op staatsbezoek in Duitsland

Kort nieuws - 27 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse president Emmanuel Macron is zondag aangekomen in Duitsland voor een driedaags staatsbezoek, waarbij hij meerdere Duitse steden zal bezoeken.

Macron begon zijn bezoek bij het Democratiefestival in de hoofdstad, samen met bondspresident Frank-Walter Steinmeier (SPD). Hier herhaalde Macron de zin "Ik geloof werkelijk dat ons Europa kan sterven", die hij enkele weken geleden uitsprak aan de Universiteit Sorbonne in Parijs. Steinmeier en Macron gebruiken het staatsbezoek om te werven voor de Europese verkiezingen, en laten zien dat de banden tussen beide landen sterk zijn.

Vanochtend bezocht Macron het Holocaustmonument in Berlijn en vertrok daarna naar Dresden en het nabijgelegen Moritzburg. In Dresden bezoekt hij het Fraunhofer-instituut voor fotonische microsystemen IPMS om te praten over kunstmatige intelligentie en Europees concurrentievermogen. Vanmiddag houdt hij voor de beroemde ‘Frauenkirche’ een toespraak, gericht aan de Europese jeugd. Duizenden jongeren uit Saksen, Polen, Tsjechië en Frankrijk worden daar verwacht.

Dinsdag zal de president de Internationale Prijs voor de Vrede van Westfalen ontvangen in Münster. Dinsdagmiddag komen de Franse en de Duitse regering bijeen op Schloss Meseberg, geleid door bondskanselier Scholz en president Macron. De focus ligt op bewapening en Europese veiligheid en het concurrentievermogen van de EU.

Het staatsbezoek van Macron zou eigenlijk al vorig jaar in juli plaatsvinden, maar toen zegde de Franse president af door hevige rellen in meerdere Franse steden. Macron is al vaker in Duitsland op bezoek geweest, maar dit is het eerste officiële staatsbezoek. De laatste keer dat een Franse president op staatsbezoek in Duitsland was, was in 2000. Lees meer bij die Deutsche Welle en op de website van de bondpresident

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger