Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederlandse 13 Lichte Brigade gaat op in Duits leger

Kort nieuws - 30 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een nieuw hoofdstuk in de intensieve Nederlands-Duitse defensie-samenwerking: vandaag gaat de gevechtseenheid 13 Lichte Brigade uit Oischot op in de Duitse 10. Pantserdivisie. Daarmee zijn alle drie de Nederlandse gevechtsbrigades geïntegreerd in divisies van de Bundeswehr, het Duitse leger. 

Bij de ceremonie op de thuisbasis van de 10. Pantserdevisie in Veitshöchheim (Beieren) zijn de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) en haar Duitse collega Boris Pistorius (SPD) aanwezig. Zij tekenen de samenwerkingsovereenkomst tussen beide landen, in bijzijn van inspecteur van het Duitse leger, luitenant-generaal Alfons Mais, en de Nederlandse commandant van de landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. 

De 13 Lichte Brigade is een van de drie Nederlandse brigades, maar was als enige nog niet opgegaan in een Duitse divisie. De brigade telt zo'n 3000 werknemers en is dankzij zijn (gepantserde) wielvoertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar, aldus het minister van Defensie. De integratie moet de strijdkrachten van beide landen versterken, maar Nederland blijft zelf beslissen over de inzet van zijn militairen. 

De Nederlandse landmacht werkt al lange tijd intensief samen met de Duitse landstrijdkrachten, das Heer. Zo maakt de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2014 deel uit van de Duitse Division Schnelle Kräfte en in 2016 integreerde de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade in de Duitse 1. Pantserdivisie. De Duitse landmacht is ongeveer drie keer zo groot als de Nederlandse. De samenwerking is voor beide partijen voordelig. Lees meer bij het Bundesministerium der Verteidigung en de Volkskrant

Lees ook op Duitslandweb: Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’ 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger