Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland maakt immigratie makkelijker voor vakmensen

Kort nieuws - 23 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering maakt het makkelijker voor arbeidsmigranten om naar Duitsland te komen. Met een 'kansenkaart', een voorlopig visum, kunnen ze in Duitsland werk zoeken. De Bondsdag stemt vrijdag naar verwachting in met de nieuwe immigratiewet.

De nieuwe wet moet zorgen dat meer vakmensen van buiten de EU naar Duitsland kunnen komen. Het Duitse bedrijfsleven heeft een groot tekort aan geschoold personeel.

Met een puntensysteem naar Canadees voorbeeld kan straks worden beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor een 'kansenkaart', een tijdelijk visum dat een immigrant een jaar de tijd geeft om in Duitsland werk te vinden. Tijdens dat jaar kan de nieuwkomer geen aanspraak maken op uitkeringen.

Voor het puntensysteem wordt gekeken naar opleidingen en diploma's maar ook naar taalkennis, banden met Duitsland en kwalificaties voor beroepen waarin grote tekorten zijn. 

Wie een in het herkomstland erkende beroepskwalificatie en twee jaar werkervaring in een beroep heeft, mag als arbeidsmigrant naar Duitsland komen. Erkenning van de kwalificatie in Duitsland is niet langer een vereiste zolang het niet om beschermde beroepen gaat. Wel geldt een inkomenseis. 

Bij de 'EU Blue Card' voor hoger opgeleiden die Duitsland al meer dan tien jaar hanteert, wordt de inkomenseis verlaagd van 58.400 euro bruto naar 43.800 Euro. Bezitters van een Blue Card krijgen meer mogelijkheden om hun gezin naar Duitsland te halen en om van werkgever te wisselen. De Blue Card is een visumregeling van de EU, maar de regels en eisen verschillen per lidstaat.

De mogelijkheden om familieleden naar Duitsland te halen worden voor vakmensen uitgebreid. Niet alleen kinderen en partners mogen meereizen, maar ook ouders en schoonouders.

Mensen die op 29 maart 2023 al in Duitsland in een asielprocedure zaten, kunnen alsnog een visum als arbeidsmigrant aanvragen. Ze kunnen ook in Duitsland een opleiding volgen en dan alsnog van procedure wisselen.

Regeringspartij SPD maakt zich al jaren hard voor de nieuwe wetgeving, maar kon in eerdere kabinetten met de CDU/CSU slechts elementen ervan doorvoeren. Nu de SPD een regering vormt met de Groenen en de liberale FDP lukte het wel. Oppositiepartij CDU/CSU is het niet eens met de hervormingen. Lees meer bij Tagesschau, bij Tagesspiegel en bij RND

Reacties

Mohammed - 3 augustus 2023 20:20

Hello

Reageer
Manette Schönfeld - 23 juni 2023 21:23

Grandioze nieuwe wetgeving. Maakt me blij!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger