Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verbiedt extreem-rechtse 'Artgemeinschaft'

Kort nieuws - 27 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft de rechts-extremistische organisatie 'Artgemeinschaft' verboden. Sinds woensdagochtend vroeg doet de politie huiszoekingen bij leden in twaalf deelstaten. 

De organisatie, die voluit 'Artgemeinschaft – Germanische Glaubens-Gemeinschaft wesensgemäßer Lebensgestaltung' heet, heeft naar schatting ongeveer 150 leden die verbonden zijn met veel andere rechts-extremistische groeperingen in heel Duitsland. Onder de leden zijn volgens Duitse media ook veel kinderen en jongeren. De vereniging werd in 1951 opgericht door voormalige lid van de Waffen-SS Wilhelm Kusserow. 

Het verbod op de organisatie werd bijna een jaar lang voorbereid, schrijft de regionale omroep WDR. In een verklaring noemt minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) 'Artgemeinschaft' een ‘sekte-achtige, diep racistische en antisemitische vereniging’. Ook zou die zich tegen de constitutionele orde in Duitsland keren. 

'Artgemeinschaft' omschrijft zichzelf als 'de grootste heidense gemeenschap in Duitsland' en wil 'Germaanse tradities in stand houden', schrijft Tagesschau, maar het is in feite een rechts-extremistische vereniging. Op een ledenlijst stond bijvoorbeeld Stephan E., de man die in 2019 de regionale politicus Walter Lübcke doodschoot

De huizoekingen worden gehouden in 26 woningen van 39 leden van de groepering, onder meer in Beieren, Noordrijn-Westfalen en Brandenburg. Er worden vooral bezittingen in beslag genomen die als bewijsmateriaal kunnen dienen. 

Minister Faeser kwam vorig jaar met een tien-punten-plan om rechts-extremisme in Duitsland harder aan te pakken. Vorige week verbood Faeser de Duitse tak van de internationale neonazi-groep 'Hammerskins'. Ook bij die leden werden huiszoekingen verricht. Lees meer bij TagesschauWDR en MDR.

In het radioprogramma OVT vertelde historicus Annelotte Janse (UU) afgelopen zondag over het Duitse verbod op neonazigroep 'Hammerskins' en de geschiedenis van extreemrechtse Amerikaans-Duitse netwerken. Luister het gesprek hier terug

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger