
Stephan E. krijgt levenslange gevangenisstraf voor moord op Lübcke
Kort nieuws - 28 januari 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebStephan E. is donderdagochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke.
E. krijgt de maximum straf van 15 jaar cel met Sicherungsverwahrung, preventieve detentie. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Ook geldt de zogenoemde besondere Schwere der Schuld, waarmee het zo goed als uitgesloten is dat hij na 15 jaar in aanmerking komt voor vrijlating. De rechter sprak medeverdachte Markus H. vrij van medeplichtigheid aan de moord. Wel heeft hij anderhalf jaar voorwaardelijk opgelegd gekregen voor illegaal wapenbezit. Het oordeel van de rechtbank komt ruim zeven maanden na het begin van het proces in juni vorig jaar.
Lübcke, een regionale CDU-bestuurder die zich inzette voor vluchtelingen, werd op 2 juni 2019 bij zijn huis in Kassel (Hessen) doodgeschoten. De schok in Duitsland was groot toen de rechts-extremist Stephan E. werd gearresteerd. Zijn daad geldt als de eerste politieke moord uit extreemrechtse hoek in de Bondsrepubliek. De moord toonde het gevaar van de neonazi-netwerken die in Duitsland actief zijn.
Stephan E. was jarenlang bij de veiligheidsdiensten bekend als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Maar toen hij trouwde en kinderen kreeg, viel hij niet meer op. De diensten gingen er vanuit dat hij niet meer actief was en zo verdween hij van de lijst met Gefährder, mensen van wie mogelijk een terroristische dreiging uitgaat. Lees meer bij Redaktionsnetwerk Deutschland en Tagesschau
Lees meer over 'Maatschappij':

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen
Reacties
Geen reacties aanwezig