Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces Rijksburgers: 'Militaire tak coupplegers vergevorderd'

Kort nieuws - 29 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Stuttgart is vandaag het proces begonnen tegen de militaire tak van de zogenoemde Reichsbürger, die een staatsgreep in Duitsland hadden gepland. Volgens het Openbaar Ministerie was de organisatie van deze militaire tak vergevorderd. 

De negen verdachten die in Stuttgart worden berecht, worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische vereniging en van een vorm van hoogverraad. Sommigen worden beschuldigd van illegaal wapenbezit en een verdachte staat terecht voor poging tot moord. 

Vanwege de omvang van de zaak is die verdeeld over drie gerechtshoven, in Stuttgart, Frankfurt en München. In Frankfurt staan vanaf 21 mei negen aanvoerders van de couppoging terecht en in München begint op 18 juni het proces tegen nog eens acht verdachten.

Op 7 december 2022 rolde de Duitse politie een netwerk op dat voorbereidingen zou hebben getroffen voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. Onder de verdachten zijn oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich XIII. Prinz Reuß

De opbouw van de militaire tak was vergevorderd, liet het OM vandaag in Stuttgart weten. Die bestond uit verschillende afdelingen, Heimatschutzkompanien, die na machtsovername door de Reichsbürger "zuiveringsacties" in hun gebieden hadden moeten uitvoeren. Twee van deze Rijksburger-Heimatschutzkompanien, Kompanie 221 rond Tübingen (Baden-Württemberg) en een compagnie rond Jena (Thüringen), waren zo goed voorbereid dat ze volgens het OM al actie hadden kunnen ondernemen. Overigens zijn deze Rijksburger-compagnieën niet te verwarren met de Heimatschutzkompanien van het Duitse leger, de organisatiestructuur van de Bundeswehr-reservisten. 

Bij invallen bij Rijksburger-Kompanie 221 ontdekte de politie organigrammen en lijsten van deelmemers met daarbij aangegeven hun competenties en hun kennis over wapens. Het onderzoek leidde de politie direct naar een lid van de elite-eenheid KSK van de Bundeswehr. Deze Duitse soldaat zou hebben meegewerkt aan de opbouw van een zo'n militaire structuur.

Twee van de verdachten in het proces in Stuttgart hebben aangegeven een verklaring te willen afleggen. De rechtszaak duurt in ieder geval tot januari 2025. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger