Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkoop Duitse tak Tennet aan Duitse overheid van de baan

Kort nieuws - 20 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat het beheer over het deel van het Duitse hoogspanningsnet dat nu nog in handen is van het Nederlandse Tennet, niet overnemen. De onderhandelingen tussen de regering en de netwerkbeheerder zijn mislukt.

Tennet beheert naast het volledige Nederlandse hoogspanningsnet een deel van het net in Duitsland. De netwerkbeheerder was de afgelopen jaren in onderhandeling met de Duitse overheid om Tennet Deutschland te verkopen, maar de Duitse regering heeft nu laten weten dat dat niet lukt vanwege tekorten in de begroting. Tennet is volledig eigendom van de Nederlandse staat en door het mislukken van de deal loopt de Nederlandse regering 1,6 miljard euro mis.

Tennet zegt nu andere bronnen van financiering te zoeken om uitbreiding van het hoogspanningsnet te bekostigen. In het Duitse net moet flink worden geïnvesteerd vanwege de omschakeling naar duurzame energie. Een groot project is bijvoorbeeld Suedlink, dat vanaf 2028 in Noord-Duitsland opgewekte windenergie naar Zuid-Duitsland moet leiden. De uitbreiding en de modernisering van het elektriciteitsnet kost miljarden. Maar de Nederlandse regering heeft eerder aan de Tweede Kamer beloofd dat er geen geld van Nederlandse belastingbetalers naar het Duitse stroomnet zou vloeien.

Tennet houdt voorlopig vast aan alle uitbreidingsplannen. De Nederlandse staat heeft Tennet onlangs een aandeelhouderslening van in totaal 25 miljard euro verstrekt voor 2024 en 2025. 

Duitsland kampt met een flink gat in de overheidsbegroting door een uitspraak van het Constitutioneel Hof. Dat oordeelde vorig najaar dat de Duitse regering geld dat was gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis niet mocht inzetten voor klimaatbeleid. Daardoor moesten veel plannen worden aangepast.

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) heeft zich meerdere keren uitgesproken voor de overname van Tennet Deutschland door de Duitse staat, zodat de nodige investeringen konden worden gedaan. Ook had de overname door de Duitse staat bescherming kunnen bieden tegen ongewenste investeerders, aldus Habeck. Lees meer bij Wirtschafts WocheDeutschlandfunk en NOS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger