Aanleg hoogspanningsleiding Suedlink begint
Kort nieuws - 11 september 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebMet de aanleg van tunnelbuizen onder de rivier de Elbe bij Glückstadt begint vandaag de bouw van hoogspanningsleiding Suedlink. Die moet vanaf 2028 in Noord-Duitsland opgewekte windenergie naar Zuid-Duitsland leiden.
Minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) is vandaag bij het begin van de bouw van Suedlink. Het project heeft de afgelopen jaren flink wat vertraging opgelopen. Vooral in Beieren was er verzet tegen de bouw van grote stroommasten in het landschap. Hoewel het veel duurder is, is besloten de leiding ondergronds aan te leggen.
De aanleg van de hoogspanningsleiding is een van de centrale onderdelen van de Energiewende, de Duitse overstap naar duurzame energie, en kost ongeveer 10 miljard euro. Suedlink wordt in totaal 700 kilometer lang en loopt van Wilster en Brünsbuttel in het noorden van Sleeswijk-Holstein naar Zuid-Duitsland, waar de gelijkstroom-leiding zich vertakt in een deel naar Beieren en een deel naar Baden-Württemberg. Suedlink is niet met de rest van het Duitse stroomnet verbonden, het levert direct windenergie van het noorden naar het zuiden en heeft een capaciteit van ongeveer een tiende van de Duitse elektriciteitsbehoefte. Het noordelijke deel wordt aangelegd door het Nederlandse staatsbedrijf Tennet en het zuidelijke deel door TransnetBW. Lees meer bij Tagesschau en regionale nieuwssite SHZ.de
Lees meer over 'Energie':
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Reacties
Geen reacties aanwezig