Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatclubs en burgers naar rechter voor klimaatbeleid

Kort nieuws - 16 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Burgers en milieuorganisaties stappen vandaag naar het Constitutioneel Hof in Karlsruhe om de regering te dwingen meer te doen tegen klimaatverandering. Greenpeace, Germanwatch en tienduizenden burgers stellen dat de huidige klimaatwet van de regering niet afdoende is om de klimaatdoelen te halen.

In 2021 oordeelde het grondwettelijk hof dat de bondsregering de plicht heeft om de negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Door deze uitspraak zien de organisaties zich gesteund. Bijzonder aan deze zaak is dat tienduizenden burgers zich bij de klacht hebben aangesloten. Het Constitutioneel Hof toetst wetgeving aan de grondwet en is de hoogste wettelijke instantie in Duitsland.

De aanklacht vertoont overeenkomsten met de Urgenda-zaak van een paar jaar geleden in Nederland. Toen bepaalde de hoogste rechtbank in Nederland dat de regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger