Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering stemt in met aangescherpte klimaatwet

Kort nieuws - 12 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is akkoord gegaan met een strengere klimaatwet. Daarin staat onder meer dat Duitsland al in 2045 klimaatneutraal moet zijn. De wetsaanpassing was nodig na een uitspraak van het Constitutioneel Hof, dat oordeelde dat de Duitse klimaatplannen ontoereikend waren.

Volgens de aangepaste klimaatwet moet Duitsland het doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn in twee stappen bereiken: tot 2030 moet de CO2-uitstoot met 65 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990 (dat was 55 procent); en tot 2040 moeten 88 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten. In de klimaatwet van 2019 stonden geen concrete cijfers voor CO2-reductie na 2030. 

De nieuwe wet legt onder meer voor de periode 2023-2030 vast hoeveel CO2 verschillende economische sectoren per jaar mogen uitstoten. Dat betreft vooral de energiesector en de industrie. Het lijkt daarmee waarschijnlijk dat de Duitse kolencentrales eerder zullen moeten sluiten dan in 2038, zoals tot nu toe gepland. Verder worden huurders bij de CO2-prijs meer ontlast, verhuurders moeten voortaan de helft van de kosten voor de sinds 1 januari geldende CO2-prijs op olie en gas betalen. 

De regerering wil komende week al met een pakket met nieuwe maatregelen komen om de aangescherpte klimaatdoelen te kunnen halen, heeft minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) vanmorgen aangekondigd.

De klimaatwet uit 2019 moest worden aangepast omdat het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe eind april bepaalde dat die ontoereikend was. De wet noopte toekomstige generaties tot zeer drastische maatregelen, aldus het Constitutioneel Hof. De rechters in Karlsruhe deden hun uitspraak na klachten van klimaatactivisten van onder meer de beweging Fridays for future. 

Het Hof droeg de regering op de klimaatwet voor het einde van 2022 te verbeteren, maar al enkele dagen na de uitspraak presenteerden minister Schulze en haar collega van Financiën Olaf Scholz (SPD) vorige week aangescherpte klimaatplannen. Die zijn nu door de regering goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger