Duitslandweb logo Duitslandweb

Zorgen over 'Rusland-connecties' binnen CDU

Kort nieuws - 7 april 2025 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse media berichten over zorgwekkende Rusland-connecties en Ruslandgezinde uitspraken binnen de CDU. Zo pleiten verschillende CDU-politici voor een versoepeling van de sancties tegen Rusland of voor het opnieuw importeren van Russisch gas. De FAZ bericht bovendien over een informant van de Russische geheime dienst die tot voor kort voor een CDU-Bondsdaglid werkte. 

Konstantin K. was van mei 2023 tot eind 2024 medewerker van CDU-Bondsdaglid Christian Hirte. Voor de CDU-fractie onderhield K. onder meer contacten met Russische oppositieleden in ballingschap, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Voor hij in de Bondsdag begon, werkte K. in Moskou voor de Konrad Andenauer Stiftung (KAS), het wetenschappelijk bureau van de CDU. Daar werd hij gezien als oppositielid, hoewel hij volgens de FAZ nauw aan het regime van president Poetin was verbonden en voor de Russische geheime dienst FSB werkte.

K. kreeg steun van toenmalig directeur van de KAS, Thomas Kunze. Die leidde het kantoor in Rusland tot de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. Daarna was hij binnen de KAS in Duitsland verantwoordelijk voor Rusland. Die functie heeft hij na de eerdere berichtgeving van de FAZ (betaalmuur) over K. neergelegd, bevestigt de aan de CDU gelieerde stichting aan de FAZ. Volgens de Duitse krant onderhield Kunze in Moskou zelf ook jarenlang nauwe contacten met het Russische regime. Lees meer bij de FAZ (betaalmuur)

Kretschmer, Bareiß en Heinisch

Michael Kretschmer, CDU-minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Saksen, zorgde eind maart voor ophef toen hij zich uitsprak tegen de weigering van Duitsland en andere Europese landen om de sancties tegen Rusland te versoepelen. Die weigering noemde hij "volledig achterhaald" en "die past ook niet meer bij wat de Amerikanen momenteel doen". Twee andere CDU-politici spraken zich uit voor een hervatting van de import van Russisch gas na een mogelijk vredesakkoord met Oekraïne. Het gaat daarbij om Bondsdaglid Thomas Bareiß en afgevaardigde in het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen Jan Heinisch.

Kretschmer, Bareiß en Heinisch maken alledrie deel uit van het CDU-team dat de formatiebesprekingen met de SPD voert. Kretschmer is zelfs een van de hoofdonderhandelaars. Bettina Haßelmann, fractievoorzitter van de Groenen, wil dat de CDU-leiding zich van de uitspraken van de "Moskou-connectie" distantieert en dat de drie geen rol meer spelen bij de coalitieonderhandelingen. 

Ook binnen de CDU is er kritiek op de uitlatingen van Kretschmer, Bareiß en Heinisch. Zo wil CDU-buitenlandspecialist Roderich Kiesewetter dat zijn partij zich duidelijk distantieert van oude fouten die in het Rusland-beleid zijn gemaakt, liet hij aan de Süddeutsche Zeitung weten. De CDU moet aan de slag met "de mislukte Ruslandpolitiek uit het verleden", zodat eerdere fouten niet worden herhaald, zei hij. Tijdens het kanselierschap van CDU-leider Angela Merkel onderhield Duitsland nauwe contacten met Rusland en maakte zich steeds afhankelijker van Russische energie.

"Wie Russische narratieven verspreidt of weer inzet op Russisch gas, verzwakt de Europese veiligheid, waarvoor juist eensgezindheid en kracht tegenover Rusland nodig is", aldus Kiesewetter. Hij wil dat "Ruslandgezinde tendensen" duidelijk in het regeerakkoord worden uitgesloten, zodat daar geen discussies meer over ontstaan. Lees meer bij Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet

Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet

De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.


Lees meer

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten

CDU en SPD willen miljarden investeren in defensie en infrastructuur. Sneuvelt nu toch de schuldenrem?


Lees meer

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger