'Wessis' willen niet in Oost-Duitsland studeren
Negatief imago speelt voormalige DDR parten

Achtergrond - 2 november 2009

West-Duitse studenten kiezen zelden voor een studie in Oost-Duitsland. Liever nog gaan ze naar Nederland of Oostenrijk. En dat terwijl ze in de voormalige DDR geen collegegeld hoeven te betalen. Dat blijkt uit een studie van het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE).

'Wessis' willen niet in Oost-Duitsland studeren
© The infatuated, flickr.com
West-Duitse studenten identificeren zich niet met de voormalige DDR

Aan het imago van de Oost-Duitse universiteiten zelf ligt het niet, blijkt uit de studie van het CHE. Een aantal van die instellingen heeft een uitstekende naam en doet vooruitstrevend onderzoek. Bij de keuze van de eerstejaars voor een universiteit spelen andere factoren een rol.

Zo heeft de voormalige DDR een slechte naam als het gaat om vreemdelingenhaat. Als het imago van een regio negatief is, straalt dat ook uit op de onderwijsinstellingen daar, concluderen de onderzoekers.

Daarnaast speelt het gebrek aan "emotionele binding" met Oost-Duitsland een belangrijke rol, aldus de studie. Veel West-Duitse studenten voelen zich West-Duits en identificeren zich niet met Oost-Duitsland. Dat is een probleem voor de universiteiten en hogescholen in de nieuwe deelstaten, zegt het CHE, omdat de instellingen dergelijke factoren nauwelijks kunnen beïnvloeden. Oost-Duitse universiteiten voeren al geruime tijd intensief campagne om studenten te werven.

Collegegeld

Een andere opmerkelijke uitkomst van de studie was dat de helft van de ondervraagde studenten niet wist dat ze in Oost-Duitsland geen collegegeld hoeven te betalen.

Onderwijs is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. Dat betekent dat de verschillende deelstaten zelf mogen bepalen of en hoeveel collegegeld ze heffen. In de meeste West-Duitse deelstaten betalen studenten gemiddeld zo'n 500 euro per semester. Oost-Duitse universiteiten vragen tot nu toe geen collegegeld.

De vrees bestond bij de invoering van het collegegeld in 2006 dat het aantal studenten zou afnemen of dat studenten voor de goedkopere of gratis universiteiten zouden kiezen. Dat blijkt niet het geval te zijn. Het aantal eerstejaars studenten is in Duitsland de afgelopen jaren juist toegenomen.

Lees ook op Duitslandweb:
Hessen schaft collegegeld weer af

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger