Rüttgers: Band met Nederland hechter dan ooit
Nieuws

Achtergrond - 14 mei 2009

(14 mei 2009) Minister-president Jürgen Rüttgers (CDU) van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bedankte Nederland donderdag voor zijn bereidheid tot verzoening na de Tweede Wereldoorlog. De vriendschap is hechter dan ooit, stelde Rüttgers tijdens een bijeenkomst ter viering van 60 jaar Bondsrepubliek Duitsland in de Eerste Kamer in Den Haag.

Redactie Duitslandweb

Jürgen RüttgersDe verzoening met Duitsland werd mogelijk doordat het land een democratische rechtsstaat werd, aldus Rüttgers. “De grondwet van 1949 vormde daarvoor de basis.” Dat het jubileum van de Bondsrepubliek in het Nederlandse parlement wordt gevierd, noemde de minister-president een symbool van vriendschap.

De CDU'er Rüttgers memoreerde dat het voor bewoners van zijn – aan Nederland grenzende – deelstaat en voor bewoners van de Nederlandse grensstreek vanzelfsprekend is geworden om in Noordrijn-Westfalen te wonen en in Nederland te werken of te studeren – of omgekeerd. Daarbij wordt er op veel terreinen grensoverschrijdend samengewerkt.

De bijeenkomst in de Eerste Kamer is onderdeel van het conferentiedrieluik Markt en Moraal. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), sprak tijdens de bijeenkomst over de verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse variant van het Rijnlands Kapitalisme, ofwel de sociale markteconomie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger