In grensstreek herdenken Duitsers mee
Nieuwsflash

Achtergrond - 4 mei 2004

(4 mei 2004) In veel Nederlandse plaatsen, vooral in de grensstreek, worden Duitsers vandaag en morgen betrokken bij de dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Vandaag worden overal in Nederland de mensen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Morgen, op 5 mei, wordt gevierd dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetter.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat in opdracht van de regering de dodenherdenking en de viering van de bevrijding organiseert, nodigt geen officiële Duitse vertegenwoordigers uit voor de activiteiten. Volgens directeur Nine Nooter moet worden voorkomen dat 4 en 5 mei inzet van conflicten kunnen worden. "Zeker geen emotionele conflicten voor de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en de directe nabestaanden. De eerste generatie oorlogsgetroffenen neemt voor ons de belangrijkste plaats in bij de Nationale Herdenking." De Duitse ambassadeur heeft wel als officiële gast al verschillende jaren de start van de viering van de bevrijding meegemaakt. "Vijf mei, bevrijdingsdag en de dag van de vrijheid, leent zich uitstekend voor het versterken van internationale contacten, ook met Duitsland", aldus Nooter. In veel Nederlandse gemeenten in de grensstreek worden Duitsers overigens niet alleen maar betrokken bij de viering van de bevrijding, maar ook uitgenodigd voor de dodenherdenking.

Op lokaal en regionaal niveau zoekt een toenemend aantal organisaties aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens toenadering tot elkaar om samen na te denken over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Er worden veel grensoverschrijdende projecten georganiseerd, die jongeren bewust moeten maken van hetgeen er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en hoe er tegen begrippen als verzet, collaboratie en vervolging kan worden aangekeken. De Anne Frank Stichting betrekt Nederlandse en Duitse jongeren bijvoorbeeld actief bij een reizende tentoonstelling, door ze zelf als gids te laten optreden en ze met elkaar te laten discussiëren. Tijdens het bevrijdingsfestival morgen in Groningen discussieert een aantal van deze jongeren met elkaar over de betrokkenheid van Duitsers bij deze herdenkingsdagen. Bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vanavond is op uitnodiging van het Comité 4 en 5 mei ook een delegatie Duitse jongeren aanwezig.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger