Strijd Duitse voetbalrechten nadert climax
Nieuws

Achtergrond - 21 november 2008

(21 november 2008) De strijd om de Duitse tv-rechten van de Bundesliga belandt in de beslissende fase. Uiterlijk vandaag moeten de geïnteresseerde partijen hun bod indienen bij de Deutsche Fussball Liga (DFL), die minstens 409 miljoen euro wil ophalen met de verkoop.

Sportschaupresentatrice Monika Lierhaus. Afb: DPA/Picture AllianceDeze maand nog hoopt de DFL duidelijkheid te hebben wie beschikt over de tv-rechten van het Duitse voetbal. Voorzitter Christian Seifert wil nog niet ingaan op de hoogte van de biedingen. “Sommige partijen wachten tot het allerlaatste moment met hun bod”, zegt Seifert. “Ze zijn doodsbang voor bedrijfsspionage.”

De 36 Duitse profclubs hebben grote financiële belangen bij de verkoop van de rechten, maar hebben zich niet voor een kandidaat uitgesproken. Mogelijk staat dit punt volgende week op de agenda in een buitengewone vergadering van clubvertegenwoordigers.

Geruchten

Tot de uiteindelijke beslissing valt, moet de Duitse voetballiefhebber het doen met geruchten. De publieke zender ARD zal naar verwachting weer bieden op de samenvattingen voor de zaterdagavond. De rechten voor live-verslagen zal de zender waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan.

Een andere belangrijke kandidaat is het commerciële Sat. 1, dat van 1992 tot 2003 de Bundesligawedstrijden in samenvatting op tv bracht. Maar ook de Duitse RTL mag niet worden onderschat. De zender had jarenlang het voetbal niet nodig omdat het commerciële kanaal met de rechten op de Formule 1 kijkcijfergoud in handen had. Maar nu Michael Schumacher met pensioen is, loopt de Duitse belangstelling voor de snelle auto’s terug. Met voetbal wil RTL de kijker weer voor zich winnen.

De belangrijkste speler blijft Premiere. Dit betaalkanaal was de laatste jaren een van de hoofdsponsoren van de hoogste Duitse voetbaldivisie en betaalde 205 miljoen euro voor de live-rechten.

Maar Premiere zit in financiële moeilijkheden en weet dat de DFL als altijd de hoofdprijs verlangt. Anderzijds steekt het speelschema perfect in elkaar voor live-uitzendingen. De DFL heef ervoor gezorgd dat de topwedstrijden in de Bundesliga nooit tegelijkertijd plaatsvinden.

Dark horse

En dan is er nog de dark horse uit de Verenigde Staten, ESPN. Deze sportzender behoort tot het Disney-concern en kan dus financieel ver gaan. De Amerikanen kondigden al aan ieder denkbaar bod van Premiere te overtreffen. De kans bestaat dan dat het Duitse voetbal met ingang van komend seizoen achter de decoder verdwijnt.

De strijd om de voetbalrechten betekent voorlopig een einde aan de gemoedsrust van menig voetballiefhebber. Die kan sinds vijf jaar weer op zaterdagavond terecht bij de Sportschau op de ARD voor de samenvattingen. Het programma is een instituut in Duitsland, vergelijkbaar met het Nederlandse bord op schoot tijdens Studio Sport op de zondagavond.

Maar nog eerder dan in Nederland was ook dit heilige huisje niet bestand tegen de lokroep van de commerciëlen. Elf jaar lang was de Duitse voetballiefhebber aangewezen op de samenvattingen op Sat. 1, totdat het aloude Sportschau-ritueel in 2003 weer in ere werd hersteld.

Dat Sat 1. zijn geplande comeback serieus neemt, blijkt wel uit de geruchten rondom Sportschau-presentatrice Monika Lierhaus. De commerciële zender zou haar willen verleiden tot een overstap voor een jaarsalaris van rond de één miljoen euro. Maar volgens bronnen geraadpleegd door de Süddeutsche Zeitung is hier niets van waar. Lierhaus zou haar contract met de Duitse publieke omroep juist met zes jaar hebben verlengd.

                                                         Spiegel Online / sueddeutsche.de / ard.de

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger