Linkspartei spreekt steeds meer kiezers aan
Nieuws

Achtergrond - 9 oktober 2008

(9 oktober 2008) De Linkspartei spreekt steeds meer Duitse kiezers uit alle lagen van de samenleving aan. Dit blijkt uit een studie van het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW. Het instituut weerlegt het stigma van de partij uitsluitend een spreekbuis te zijn voor de sociaal zwakkeren.

Affiche Linkspartei.“De Linkspartei is niet meer overwegend een politiek alternatief voor de kiezer met een precaire financiële situatie”, zo concluderen de onderzoekers.

Zeker in het oosten van Duitsland heeft de partij veel aanhang onder hoog opgeleide, welgestelde kiezers. In het Westen van het land is de Die Linke juist geliefd aan de onderkant van de samenleving.

Over het algemeen trekt de partij van Oskar Lafontaine en Gregor Gysi vooral sociaal bewogen kiezers. Maar ook op dit punt zijn verschillen te bespeuren tussen de oude en nieuwe deelstaten. Oost-Duitse kiezers zijn vooral bezorgd over de algemene economische ontwikkeling, terwijl de West-Duitse kiezers zich meer zorgen maken over hun persoonlijke financiën.

Aangezien de partij ook in het Westen van het land steeds meer als een aanvaardbaar alternatief wordt gezien, lijkt de afkomst van Die Linke de kiezer niet te deren. De links-populistische partij komt onder andere voort uit de communistische partij van de DDR, de SED. Volgens het onderzoek groeit Die Linke zo uit tot een volkomen geaccepteerde factor in het Duitse politieke landschap.

Toch blijft de partij vooral kiezers uit de voormalige DDR aanspreken. Zo’n dertig procent van het Oost-Duitse electoraat kan volgens het DIW tot de aanhang van Die Linke worden gerekend tegen een kleine drie procent uit de westelijke deelstaten.

Volgens de onderzoekers is de sympathie voor de Linkspartei in geheel Duitsland duidelijk gestegen. Deze toename is vooral toe te schrijven aan partijloze kiezers die voorheen niet de gang naar de stembus maakten. De partij verwelkomt daarentegen nauwelijks nog teleurgestelde aanhang van de SPD of de Groenen.

Een nieuwe politieke thuishaven voor links Duitsland kan de Linkspartei daarom niet worden genoemd. De partij kan volgens het DIW rekenen op de steun van veertien procent van het progressieve electoraat. Vooral de links-georiënteerde West-Duitse kiezer vertrouwt zijn stem in de regel toe aan de SPD of de Groenen.

CDU daalt verder in peilingen

De centrum-rechtse CDU daalt ondertussen in de jongste peilingen naar een nieuw dieptepunt. De partij van bondskanselier Merkel kan volgens de politieke barometer van Forsa rekenen op 33 procent van de stemmen, een afname van vier procent. 

De SPD komt volgens een peiling van het weekblad Stern en televisiezender RTL uit op 27 procent. Daarmee lopen de sociaal-democraten in op de CDU. In augustus was het verschil tussen de twee regeringspartijen nog zeventien procent.

Vooral de FDP profiteert van de zwakke peilingen voor de CDU. De liberalen zouden nu dertien procent van de stemmen behalen, een stijging van twee procent. De Groenen tenslotte winnen een procentpunt op negen procent.

                                            faz.net / sueddeutsche.de / welt.de / tagesschau.de

Afbeelding:Lees ook op het Duitslandweb:

Linkspartei

Lees ook op het Duitslandweb:
In Hessen is Die Linke niet meer vies 
Explosieve Stasi-akten Gysi vrijgegeven 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger