Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse loonkloof tussen mannen en vrouwen behoort tot grootste Europa

Kort nieuws - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De loonkloof tussen werkende mannen en vrouwen in Duitsland blijft groot. In vergelijking met andere Europese landen bungelt Duitsland onderaan, blijkt uit een studie van het Duitse economische onderzoeksinstituut Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW).

Vrouwen in Duitsland verdienden in 2019 gemiddeld 19 procent minder dan mannen. Daarmee staat Duitsland op plaats 31 van de 34 onderzochte landen in Europa. Deze loonkloof is de afgelopen 15 jaar nauwelijks kleiner geworden.

Uit de Europese vergelijking van het DIW blijkt ook dat een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen in een land doorgaans gepaard gaat met een grotere loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dat komt omdat dan ook veel vrouwen met een laag inkomen in de statistieken worden opgenomen. Omgekeerd is het verschil in inkomen in landen met een lage arbeidsparticipatie van vrouwen vrij klein, vaak omdat alleen vrouwen met een relatief hoog inkomen werken.

Een vergelijking van loonverschillen tussen landen met sterk verschillende arbeidsparticipatie van vrouwen kan daardoor misleidend zijn, stellen de onderzoekers. Daarom vergeleken ze Duitsland, waar 74 procent van de vrouwen werkt, met 14 andere Europese landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen 70 tot 80 procent is. Bij de vergelijking van het gemiddelde bruto uurloon van mannelijke en vrouwelijke werknemers in die landen blijft Duitsland op de derde plaats onderaan, alleen in Oostenrijk en Estland is de loonkloof groter. Lees meer bij Spiegel Online en het rapport met de ranglijst van het DIW

Reacties

Julie Overduin - 28 november 2021 15:15

Wat is de naam van de auteur van dit artikel?

Reageer
Wiebke Pittlik Julie Overduin - 29 november 2021 10:45

Onze korte nieuwsberichten worden niet 'op naam' geschreven. Ook omdat wij deze informatie baseren op andere bronnen. Dus als het gaat om bronvermelding zou je kunnen aangeven: de url van dit bericht en daarachter de datum waarop je die hebt geraadpleegd. Je zou ook nog het originele artikel kunnen vermelden: https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.812226.de/21-9-3.pdf groeten, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger