
Duitse loonkloof tussen mannen en vrouwen behoort tot grootste Europa
Kort nieuws - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe loonkloof tussen werkende mannen en vrouwen in Duitsland blijft groot. In vergelijking met andere Europese landen bungelt Duitsland onderaan, blijkt uit een studie van het Duitse economische onderzoeksinstituut Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW).
Vrouwen in Duitsland verdienden in 2019 gemiddeld 19 procent minder dan mannen. Daarmee staat Duitsland op plaats 31 van de 34 onderzochte landen in Europa. Deze loonkloof is de afgelopen 15 jaar nauwelijks kleiner geworden.
Uit de Europese vergelijking van het DIW blijkt ook dat een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen in een land doorgaans gepaard gaat met een grotere loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dat komt omdat dan ook veel vrouwen met een laag inkomen in de statistieken worden opgenomen. Omgekeerd is het verschil in inkomen in landen met een lage arbeidsparticipatie van vrouwen vrij klein, vaak omdat alleen vrouwen met een relatief hoog inkomen werken.
Een vergelijking van loonverschillen tussen landen met sterk verschillende arbeidsparticipatie van vrouwen kan daardoor misleidend zijn, stellen de onderzoekers. Daarom vergeleken ze Duitsland, waar 74 procent van de vrouwen werkt, met 14 andere Europese landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen 70 tot 80 procent is. Bij de vergelijking van het gemiddelde bruto uurloon van mannelijke en vrouwelijke werknemers in die landen blijft Duitsland op de derde plaats onderaan, alleen in Oostenrijk en Estland is de loonkloof groter. Lees meer bij Spiegel Online en het rapport met de ranglijst van het DIW
Lees meer over 'Maatschappij':

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen
Reacties
Wat is de naam van de auteur van dit artikel?
Onze korte nieuwsberichten worden niet 'op naam' geschreven. Ook omdat wij deze informatie baseren op andere bronnen. Dus als het gaat om bronvermelding zou je kunnen aangeven: de url van dit bericht en daarachter de datum waarop je die hebt geraadpleegd. Je zou ook nog het originele artikel kunnen vermelden: https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.812226.de/21-9-3.pdf groeten, de redactie