Duitslandweb logo Duitslandweb

Vrouwendag: loonverschil en een vrije dag in Berlijn

Kort nieuws - 8 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Internationale Vrouwendag, 8 maart, is in Berlijn sinds 2019 een vrije dag. In andere deelstaten moet iedereen wel gewoon werken. In Duitsland wordt aan Internationale Vrouwendag meer aandacht besteed dan in Nederland. De dag is ontstaan vanuit een Duits initiatief.

De eerste Internationale Vrouwendag was op 19 maart 1911, op initiatief van de Duitse communiste Clara Zetkin. Vrouwen uit Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland eisten meer politieke zeggenschap op. Ook wilden ze hetzelfde loon als mannen en betere werkomstandigheden en gezondheidszorg. In 1921 legde de internationale communistische vrouwenconferentie de datum vast op 8 maart.

Dat Berlijn de dag tot officiële feestdag heeft verklaard, is een uitzondering in Duitsland. Minder dan de helft van de Duitsers - 43 procent - vindt dat Weltfrauentag een vrije dag moet zijn, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Yougov. Een derde van de ondervraagden is er zelfs nadrukkelijk tegen dat Berlijn de dag viert met een vrije dag.

Vrouwen verdienen in Duitsland nog altijd een stuk minder dan mannen. Het gemiddelde uurloon van vrouwen was in 2021 18 procent lager dan dat van mannen, berekende het Statistische Bundesamt. In 2006 was het verschil nog 23 procent. Er zijn grote regionale verschillen: in Oost-Duitsland is de zogenoemde gender pay gap een stuk lager dan in West-Duitsland. Oorzaken van de loonverschillen zijn onder meer dat vrouwen vaker dan mannen in beroepen werken die minder worden betaald en waarin ze minder carrièrekansen hebben. Ook werken ze vaker in deeltijd. Bij gelijke werkzaamheden en kwalificatie verdienen vrouwen ongeveer zes procent minder dan mannen, berekende het statistiekbureau.

Minister van Gezinszaken Anne Spiegel (Bündis 90/Die Grünen) roept naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op de strijd tegen seksisme en voor gendergelijkheid voort te zetten. Seksisme is een dagelijks probleem voor veel vrouwen, vooral op de werkvloer, aldus de minister. Lees meer bij FAZ.net, Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger