SPD en oppositie willen van kernwapens af
Nieuws

Achtergrond - 23 juni 2008

(23 mei 2008) De Duitse oppositie wil alle kernwapens het land uit hebben. Nu nog bevinden zich naar schatting twintig Amerikaanse kernkoppen op Duits grondgebied. De SPD ziet wel wat in het idee, maar coalitiepartner CDU wil de wapens behouden.

Afbeelding: OZinOH, www.flickr.com“De kernwapens in Duitsland zijn een overblijfsel van de Koude Oorlog en moeten weg”, zegt FDP-voorzitter Guido Westerwelle. Samen met Die Grünen en Die Linke meent hij dat de Duitse regering bij de Verenigde Staten snel moet aansturen op een afbouw van het Amerikaanse kernwapenarsenaal in Duitsland.

Het politieke protest komt na een alarmerend rapport van de Amerikaanse luchtmacht over de beveiliging van Amerikaanse kernwapens in Europa. Deze is onder de maat. Bij inspecties bleek dat in sommige gevallen de bewaking was overgelaten aan onervaern soldaten. Ook werden bij de veiligheidshekken en gebouwen van de militaire bases tekortkomingen geconstateerd.

Volgens een schatting uit 2000 zijn er 200 tot 350 Amerikaanse kernwapens op Europese bodem gestald. Ongeveer twintig hiervan liggen op de Duitse luchtmachtbasis Büchel bij Cochem. Mogelijk is ook hier de beveiliging beneden peil.

Nucleaire ontwapening

Linke-fractieleider Gregor Gysi zegt dat beveiligingsproblemen aantonen dat je met kernwapens nooit zeker kunt zijn. De oppositiepartijen benadrukken dat het verwijderen van de kernwapens de veiligheid in Duitsland en Europa ten goede zal komen.

Deze argumenten vinden ook bij een deel van de grote coalitie weerklank. SPD-Bondsdaglid Niels Annen vindt dat de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens een grote stap zou betekenen voor de nucleaire ontwapening.

Coalitiepartner CDU/CSU wil de kernwapens echter behouden. De christendemocraten stellen dat de wapens Duitsland juist beschermen en daarom deel moeten blijven uitmaken van de Duitse veiligheidspolitiek. Een kernwapenloos Duitsland in de toekomst bedreigd kan worden door potentiële atoommachten als Iran, waarschuwt de CDU/CSU-fractie.

Berliner Zeitung/Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger