Duitsland gaat vet te lijf
Nieuws

Achtergrond - 27 juni 2008

(27 juni 2008) De Duitse regering heeft deze week de campagne ‘Duitsland in vorm’ gepresenteerd. Beter voedsel en meer sport moeten de Duitsers behoeden voor ziektes en helpen hun overgewicht tegen te gaan.

Afbeelding: H.-D.N. www.flickr.com Met tien miljoen euro per jaar gaat de Duitse regering het overgewicht de komende jaren te lijf. Door voedselvoorlichting op scholen, beter eten in kantines, een codex voor zoetwarenindustrie en overleg met de computerbranche over games die beweging stimuleren, wil de regering de plannen verwezenlijken.

Vicevoorzitter Bärbel Höhn van de oppositiepartij Die Grünen vindt de plannen echter niet concreet genoeg. Het streven is prima, aldus de politicus, maar de voedsel- en reclame-industrie – die de gewichtsproblemen mede veroorzaken – worden niet aangepakt. “Kinderen met overwicht worden er niet mee bereikt,” aldus Höhn.

Stoplichtsysteem  

Naar voorbeeld van Groot-Brittannië wil Höhn een televisiereclameverbod op zoetigheid voor 20.00 uur. Ook streeft ze naar een stoplichtaanduiding op etenswaar, zodat de consument gelijk aan het rode stoplicht ziet dat het te veel suiker of calorieën bevat.

Minister van Consumentenzaken en initiatiefnemer van ‘Duitsland in vorm’, Horst Seehofer (CSU), zegt van plan te zijn de voedingswaarde van producten in percentages op de verpakking aan te geven. Een stoplichtsysteem is volgens hem enkel in Europees verband realiseerbaar.

In Duitsland lijdt tweederde van de mannen tussen de 18 en 80 jaar aan overgewicht. In Nederland is dit iets meer dan de helft. Het aantal te dikke vrouwen ligt in beide landen op ongeveer 50 procent.

Parallel met ‘Duitsland in vorm’ loopt ook een campagne tegen anorexia. De regering roept de modebranche daarbij op geen te magere modellen te gebruiken.

‘Niet aspergevorming’

Volgens de Duitse media geven veel Duitse politici overigens zelf een slecht voorbeeld. “Merkel en Steinmeier zijn nu niet bepaald aspergevormig,” becommentarieert de Sueddeutsche Zeitung. En de Minister van Milieu, Sigmar Gabriel, draagt volgens de krant met zijn zwaarlijvigheid bij aan opwarming van de aarde en aan hoge ziektekosten.

In 2020 moeten de eerste resultaten van de actie te zien zijn: slanke Duitsers en vermindering van hartproblemen en suikerziekte.

Spiegel-online/ Sueddeutsche Zeitung/ FAZ.net

Afbeeldingen:
H.D.N. www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger