Achtergrond

Duitsland verdeeld over toetreding Turkije

Achtergrond - 7 oktober 2004
(7 oktober 2004) De Duitse reacties op de aanbeveling van de Europese Commssie om met Turkije over toetreding tot de EU te onderhandelen, zijn verdeeld. Terwijl de rood-groene regering het besluit toejuicht, zijn de oppositiepartijen CDU en CSU tegen.

Lees meer

Buchmesse in teken van Arabische wereld

Achtergrond - 6 oktober 2004
(6 oktober 2004) Met een oproep tot meer dialoog met de Arabische wereld opende Bondskanselier Gerhard Schröder gisteren de 56e Frankfurter Buchmesse. De Arabische wereld is dit jaar het gastland van één van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld.

Lees meer

Duitsland tussen eigenbelang en gerechtigheid

Achtergrond - 6 oktober 2004
(5 oktober 2004) Joschka Fischer heeft zich vorige week in New York hard gemaakt voor een Duitse permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Duitsland komt, in de ogen van Berlijn, het recht op een permanente zetel meer dan toe. Het land is immers niet alleen de derde economie van de wereld, maar bovendien de derde financier van de VN en de tweede leverancier van troepen voor VN gesanctioneerde acties. Bovendien staat de VN voor het door Duitsland zo hoog gewaardeerde multilateralisme. Maar juist in dit licht is Duitslands claim opmerkelijk te noemen.

Lees meer

Loon naar prestatie voor Duitse ambtenaren

Achtergrond - 5 oktober 2004
(5 oktober 2004) Duitse ambtenaren zullen voortaan naar prestatie worden betaald in plaats van naar dienstjaren. Dat zijn minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily, de dienstenvakbond Ver.di en de Duitse ambtenarenbond DBB gisteren overeengekomen. De vakbond noemt het besluit "een mijlpaal".

Lees meer

Köhler hoopvol over toekomst

Achtergrond - 4 oktober 2004
(4 oktober 2004) Bij de viering van de Dag van de Duitse Eenheid hield bondspresident Horst Köhler (CDU) gisteren in Erfurt een geëngageerde rede. Op de veertiende verjaardag van de éénwording van Duitsland, riep hij zijn landgenoten op in een gezamenlijke krachtsinspanning de crisis in Duitsland te boven te komen.

Lees meer

Dreigende ondergang van economisch boegbeeld

Achtergrond - 4 oktober 2004
(4 oktober 2004) Op het eerste gezicht is het een bericht waarvan er dertien in een dozijn gaan: handelsconcern KarstadtQuelle, exploitant van onder meer warenhuizen en postorderbedrijven, moet fors bezuinigen als gevolg van omzetdaling en inkomstenverlies. Weer een onheilstijding in een rij van vele over de toch al geplaagde Duitse economie.

Lees meer

Inzet Duitse soldaten in Afghanistan verlengd

Achtergrond - 1 oktober 2004
(1 oktober 2004) De Duitse soldaten die in VN-verband in Afghanistan zijn, blijven daar ook komend jaar. Dat heeft de Duitse Bondsdag gisteren met grote meerderheid besloten, ondanks de raketaanslag woensdag in Kundus, waarbij drie Duitse en twee Zwitserse soldaten gewond raakten. Alleen FDP en PDS waren tegen het besluit.

Lees meer

Het zou niemand slechter gaan

Achtergrond - 1 oktober 2004
Voor veel Oost-Duitsers was waarschijnlijk de belangrijkste dag in 1990 niet de derde oktober, toen de DDR opging in de Bondsrepubliek, maar 1 juli. Op die dag werd de D-Mark ingevoerd, en kon de eigen DDR-Mark voor een gunstige koers worden ingewisseld. Door de open grenzen was inmiddels een bijna ongelimiteerd assortiment van producten beschikbaar gekomen. Een ongekende consumptiegolf brak los.

Lees meer

Krimpende steden en weggegooid geld

Achtergrond - 1 oktober 2004
Vijftien jaar na de val van de Muur gaat de uittocht naar het Westen door. Meer dan 150 duizend mensen verwisselen nog elk jaar de nieuwe voor de oude deelstaten. Meer dan twee miljoen Oost-Duitsers hebben sinds 1991 de voormalige DDR de rug toegekeerd. Het zijn vooral de jongeren en degenen die iets in hun mars hebben die wegtrekken: meer dan de helft is tussen achttien en dertig jaar oud, een kwart tussen dertig en vijftig. Ze hopen in het Westen op beter werk of überhaupt op werk. Of in het geval van Daniel op een opleiding, die in Oost-Duitsland nauwelijks nog te krijgen is. Elk jaar verhuizen alleen al vijftienduizend jongeren, vaak zonder hun ouders, omdat het Oosten hen niet eens een kans kan geven te beginnen aan hun beroepsmatige toekomst.

Lees meer

Inleiding

Achtergrond - 1 oktober 2004
In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel in Berlijn de Muur. Nu, vijftien jaar later, lijkt de euforie van de begindagen omgeslagen in…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger