Achtergrond
IFFR: Duitse eenzaamheid en vervreemding
Achtergrond - 25 januari 2012
De 41e editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam gaat vandaag van start. In de Duitse films op het festival gaat het vooral om tragische eenzaamheid, vervreemding en desoriëntatie. Duitslandweb maakte een selectie.
Lees meer
Factsheet Verfassungsschutz
Achtergrond - 19 januari 2012 - Auteur: Marja Verburg
Duitsland gaat gegevens over neonazi's voortaan centraal registreren. Het register moet voorkomen dat neonazi's ongestoord hun gang kunnen gaan zonder dat de veiligheidsdiensten daar zicht op hebben, zoals het geval was bij de drie neonazi uit Zwickau. De Verfassungsschutz wist al in 1999 waar zij waren ondergedoken en dat ze overvallen planden. Toch greep niemand in. Een overzicht van wat er mis ging bij de Verfassungsschutz.
Lees meer
‘Aan Europa krijgt Duitsland nog een flinke kluif’
Achtergrond - 18 januari 2012
Ze zat tien jaar voor GroenLinks in het Europees Parlement. Voor Kathalijne Buitenweg heeft Europa na haar vertrek uit het parlement beslist niet aan belang verloren. “De natiestaat heeft op heel veel terreinen geen macht meer.” Een interview.
Lees meer
De Duitse erkenning van Kroatië en Slovenië
Achtergrond - 18 januari 2012
Europa erkende Kroatië en Slovenië 20 jaar geleden, in januari 1992, als zelfstandige staten. De landen hadden zich op 25 juni 1991 onafhankelijk verklaard van Joegoslavië. Duitsland besloot echter om Slovenië en Kroatië al op 23 december 1991 te erkennen. Voor een land dat graag benadrukte dat er na de hereniging in 1990 in de buitenlandse politiek niets zou veranderen, was dit een behoorlijk opvallende, unilaterale zet, schrijft student Ruth Goren voor het UvA-Mastercollege 'Duitsland en Europa'.
Lees meer
College 'Duitsland en Europa: een nieuw tijdvak?'
Achtergrond - 18 januari 2012Het UvA-college 'Duitsland en Europa: een nieuw tijdvak?' gaf Masterstudenten Geschiedenis de opdracht een artikel over Duitsland en Europa te schrijven voor Duitslandweb. In deze serie plaatst de redactie van Duitslandweb de beste artikelen van de studenten Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en Duitslandstudies .
Lees meer
Döner-Morde meest misplaatste woord van 2011
Achtergrond - 17 januari 2012
Döner-Morde (Dönermoorden) is het meest misplaatste Duitse woord van 2011. Dat besloot de jury van het Unwort des Jahres vandaag. Politie en media gebruikten het begrip de afgelopen jaren voor de moorden op negen allochtone middenstanders, die door drie neonazi’s bleken te zijn gepleegd. Door dit woord te gebruiken, bagatelliseerden politie en media de misdaden, vindt de jury.
Lees meer
Gedenkstätte der Sozialisten
Achtergrond - 13 januari 2012
Een 93 jaar oude moord herdenken met een demonstratie tegen fascisme, imperialisme en moderne slavernij. Links-radicaal Berlijn staat jaarlijks in januari stil bij de in 1919 vermoorde communistische revolutionairen Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. De hedendaagse leuzen en spandoeken verschillen nauwelijks van oude DDR-retoriek. Toch is er een groot verschil: de socialistische partij presenteert zich niet langer als de overwinnaar van de geschiedenis.
Lees meer
Het ijskoude pokerspel van Merkozy
Achtergrond - 12 januari 2012
In de huidige fase van de eurocrisis komen de echte pokeraars bovendrijven. 'Merkozy' pokert zo koelbloedig, dat de markten inmiddels achter de politiek aanlopen, in plaats van andersom. Europaexpert Mathieu Segers analyseert het spel van Merkozy.
Lees meer
Duitse netwerksite StudiVZ verliest van Facebook
Achtergrond - 5 januari 2012
Hoewel Duitsers hoge eisen stellen aan de bescherming van hun privacy, trekken Duitse jongeren massaal naar Facebook. Ze keren het veiligere Duitse sociale netwerk StudiVZ de rug toe. "Het is een Duitse schizofrenie."
Lees meer
Duitsland in 2012
Achtergrond - 4 januari 2012
Duitsland en Nederland komen elkaar tegen dit jaar. Tijdens de onderlinge confrontatie op het EK-voetbal in juni. Maar ook op Bevrijdingsdag, als de Duitse president een lezing geeft in Breda. De Duitse politiek komt vooral zichzelf tegen in 2012. In elke partij rommelt het wel.
Lees meer