Achtergrond

'Superwahljahr 2004' zondag van start

Achtergrond - 27 februari 2004
(27 februari 2004) Aanstaande zondag kiezen de inwoners van Hamburg een nieuw deelstaatparlement. De verkiezingen in de Hanzestad vormen de opmaat voor een drukbezet verkiezingsjaar in Duitsland: in 2004 staan in vijf deelstaten parlementsverkiezingen op de politieke agenda, en in acht deelstaten worden nieuwe gemeenteraden gekozen. In juni vinden bovendien ook nog verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. De oppositionele CDU hoopt in 'Superwahljahr 2004' alvast een voorschot te kunnen nemen op een christen-democratische overwinning bij de volgende Bondsdagverkiezingen; voor de SPD van kanselier Gerhard Schröder staat 2004 vooral in het teken van het terugwinnen van het vertrouwen van de kiezers.

Lees meer

Schröder weer welkom in het Witte Huis

Achtergrond - 26 februari 2004
(26 februari 2004) Bondskanselier Schröder vliegt vandaag naar Amerika en wordt morgen voor het eerst sinds twee jaar weer ontvangen in het Witte Huis. De verhouding tussen Schröder en de Amerikaanse president Bush werd twee jaar geleden verstoord omdat Duitsland niet mee wilde doen aan de oorlog in Irak. Die oorlog is nu juist het thema dat beide landen weer nader tot elkaar brengt.

Lees meer

'Politischer Aschermittwoch' in Beieren

Achtergrond - 25 februari 2004
(25 februari 2004) In Beieren spreken vandaag prominente Duitse politici het volk toe tijdens politischer Aschermittwoch. Traditiegetrouw grijpen belangrijke politici deze gelegenheid aan om met hun politieke tegenstanders af te rekenen en hun commentaar op Duitsland en de wereld te geven. Edmund Stoiber (CSU) spreekt voor 7000 toehoorders in Passau. Franz Müntefering zal hem in het nabijgelegen Vilshofen weerwoord bieden.

Lees meer

Brussel blijft Oost-Duitsland financieel steunen

Achtergrond - 19 februari 2004
(19 februari 2004) Brussel wil de Oost-Duitse deelstaten financieel blijven steunen, ook als de Europese Unie met tien nog armere landen wordt uitgebreid. Het gaat hierbij om miljardenbedragen. Ondanks alle bezuinigingsmaatregelen stelt de EU voor de financiële steun voor zwak ontwikkelde regio's enorm te verhogen. Op deze manier kunnen de nieuwe lidstaten langzaam het EU-niveau bereiken, zonder dat dit ten koste gaat van de huidige lidstaten. Het Duitse ministerie van Financiën vindt het voorstel van de EU echter te duur.

Lees meer

Bild riep Duitsers op Hollandse kaas te boycotten

Achtergrond - 19 februari 2004
(19 februari 2004) De uitzending 'Bürger fragen - Politiker antworten' veroorzaakte op 22 februari 1979 een rel op de Duitse televisie. Nederlanders onderwierpen CDU-leider Helmut Kohl aan een kruisverhoor en de Duitsers waren woedend. Voor de Nederlanders was het onverteerbaar dat Kohl links-radicalen het leven onmogelijk probeerde te maken, maar vergevingsgezindheid tegenover oude nazi's predikte, constateerde Volkskrant-correspondent Jan Luijten. "Mensen vroegen me: hoe kun je nog langer in die fascistische politiestaat blijven wonen?"

Lees meer

Schröder, Blair en Chirac praten over Europa

Achtergrond - 18 februari 2004
(18 februari 2004) Vandaag ontmoeten de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Engeland elkaar in Berlijn om over de economische groei in Europa, de Europese grondwet en de structuur van de Europese Commissie te praten. Dit heeft tot onrust geleid bij andere Europese landen. Zij zijn bang dat de Chirac, Schröder en Blair ook bij elkaar komen om over hun machtspositie te spreken, die kleiner zou worden nu de Europese Unie zal worden uitgebreid.

Lees meer

Portret van een 'Vollblutpolitiker'

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) Politiek is een verslaving voor Roland Koch (1958), CDU-minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Zijn frequente aanwezigheid in de Duitse media en zijn nauwe betrokkenheid bij veel grote politieke vraagstukken geven Koch het imago van een Vollblutpolitiker. Dat blijkt al uit de bijna saai aandoende continuïteit waarmee hij carrière maakt in de politiek. Zo richt hij als amper 14-jarige jongen een lokale afdeling van de CDU-jongerenorganisatie op en is hij op zijn twintigste al regiovoorzitter van de partij. Als 32-jarige fractievoorzitter in het Hessische parlement, profileert Koch zich als hardnekkige tegenspeler van bijvoorbeeld Joschka Fischer, in de jaren tachtig fractievoorzitter voor Die Grünen in Hessen.

Lees meer

Turkije woedend over Merkels EU-uitspraken

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) CDU-voorzitter Angela Merkel heeft met haar voorstel om de Turken een "geprivilegieerd partnerschap" aan te bieden in plaats van een volledig EU-lidmaatschap, woedende reacties uitgelokt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil het idee niet eens bespreken en de Turkse gemeenschap in Duitsland spreekt van "ongekende discriminatie".

Lees meer

Kolenkachels, eenzaamheid en DDR

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Ze vormen een cultuur op zichzelf: de voorleespodia in Berlijn. Met teksten over nooit gerealiseerde ambities, werkloosheid en het leven van vóór de Wende vertellen zij het verhaal van veel inwoners van de Duitse hoofdstad.

Lees meer

Blair: "Geen Frans-Duits-Engels triumviraat in EU"

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Gisteravond heeft de Britse premier Tony Blair, die een bezoek brengt aan Berlijn, geruchten over het nastreven van een 'triumviraat' door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de EU een halt toegeroepen. Die geruchten zijn niet waar, aldus Blair. "Niemand in de EU zal van de nauwe samenwerking tussen de grootste landen worden uitgesloten".

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger