Achtergrond

Portret van een 'Vollblutpolitiker'

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) Politiek is een verslaving voor Roland Koch (1958), CDU-minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Zijn frequente aanwezigheid in de Duitse media en zijn nauwe betrokkenheid bij veel grote politieke vraagstukken geven Koch het imago van een Vollblutpolitiker. Dat blijkt al uit de bijna saai aandoende continuïteit waarmee hij carrière maakt in de politiek. Zo richt hij als amper 14-jarige jongen een lokale afdeling van de CDU-jongerenorganisatie op en is hij op zijn twintigste al regiovoorzitter van de partij. Als 32-jarige fractievoorzitter in het Hessische parlement, profileert Koch zich als hardnekkige tegenspeler van bijvoorbeeld Joschka Fischer, in de jaren tachtig fractievoorzitter voor Die Grünen in Hessen.

Lees meer

Turkije woedend over Merkels EU-uitspraken

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) CDU-voorzitter Angela Merkel heeft met haar voorstel om de Turken een "geprivilegieerd partnerschap" aan te bieden in plaats van een volledig EU-lidmaatschap, woedende reacties uitgelokt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil het idee niet eens bespreken en de Turkse gemeenschap in Duitsland spreekt van "ongekende discriminatie".

Lees meer

Kolenkachels, eenzaamheid en DDR

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Ze vormen een cultuur op zichzelf: de voorleespodia in Berlijn. Met teksten over nooit gerealiseerde ambities, werkloosheid en het leven van vóór de Wende vertellen zij het verhaal van veel inwoners van de Duitse hoofdstad.

Lees meer

Blair: "Geen Frans-Duits-Engels triumviraat in EU"

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Gisteravond heeft de Britse premier Tony Blair, die een bezoek brengt aan Berlijn, geruchten over het nastreven van een 'triumviraat' door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de EU een halt toegeroepen. Die geruchten zijn niet waar, aldus Blair. "Niemand in de EU zal van de nauwe samenwerking tussen de grootste landen worden uitgesloten".

Lees meer

De olympische strijd tegen de giganten

Achtergrond - 12 februari 2004
(12 februari 2004) Leipzig in februari: een grauwe sluier hangt over de stad, het regent pijpenstelen. Haastig lopen de voetgangers over straat, nerveuze automobilisten zetten hun ruitenwissers op de snelste stand. De stad ziet er vandaag troosteloos uit. Hopelijk komen niet uitgerekend vandaag fans van de Olympische Spelen langs om de sfeer te proeven. Afgezien van een paar plakkaten met het kleurrijke vlammenlogo 'One Family' - ontworpen door het Amsterdamse bureau Total Identity - is er van die olympische sfeer niets te merken.

Lees meer

Compromis bereikt in metaalindustrie

Achtergrond - 12 februari 2004
(12 februari 2004) Na 16 uur onderhandelen hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties in Baden-Württemberg een CAO voor de metaal- en elektro-industrie bereikt. Daarmee is het gevaar van de grote stakingen, waarmee de werknemers dreigden, voorlopig afgewend. Baden-Württemberg geldt als pilot-gebied voor de metaalbranche. De bedoeling is dat het onderhandelingsresultaat door de andere deelstaten zal worden overgenomen.

Lees meer

Kent Kosslick z'n eigen selectie wel?

Achtergrond - 11 februari 2004
(11 februari 2004) De interessantste films van de Berlinale zijn doorgaans in de programma's buiten de competitie te vinden. Dit jaar springen de Duitse films daar nog eens positief uit. Zoals 'Muxmäuschenstill', een genadeloze satire op het zedenverval in de grote stad, en de documentaire 'Dieses Jahr in Czernowitz' die de verre stad dichtbij haalt.

Lees meer

Ostalgie gevaar voor geschiedwetenschap

Achtergrond - 10 februari 2004
(10 februari 2004) Meer dan veertien jaar na de val van de Muur loopt nu ook de Ostalgie­-hype in Duitsland op zijn eind. De Ostpartys worden minder frequent, de DDR-t-shirts gewoontjes, over 'Good bye, Lenin!' is iedereen nu wel uitgepraat en de Ostalgie-shows hebben geen tweede seizoen gekregen. Tijd voor een evaluatie van dit fenomeen.

Lees meer

Clement twijfelt over vice-voorzitterschap SPD

Achtergrond - 10 februari 2004
(10 februari 2004) De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, overweegt volgens berichten in verschillende Duitse media, af te treden als vice-voorzitter van de SPD. Nu Franz Müntefering partijvoorzitter is, vreest Clement dat hij voor zijn hervormingsplannen minder steun zal krijgen van zijn partij dan onder Schröder het geval was. Bovendien gold Clement lange tijd als tegenstander van Müntefering.

Lees meer

Ambtenaren gescreend met nieuwe Stasi-akten

Achtergrond - 9 februari 2004
(9 februari 2004) Nieuwe informatie uit een oud archief van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, zal vanaf april standaard gebruikt worden bij de screening van Bondsdagafgevaardigden en ambtenaren. Dit heeft Marianne Birthler, die de Stasi-archieven in Duitsland beheert, bekend gemaakt. Het materiaal, dat bekend staat onder de naam 'Rosenholz-Datei', is in de tijd van de Wende (1989-1990) door de Amerikanen meegenomen en pas vorig jaar aan Duitsland teruggegeven. Er zou voornamelijk informatie in staan over West-Duitsers die voor de Stasi hebben gewerkt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger