Achtergrond

'Im Osten was Neues?'

Achtergrond - 17 januari 2003
(17 januari 2003) De uitslag van de Bondsdagverkiezingen in september luidde het voorlopige einde in van de rol die de Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) speelde op het toneel van de landelijke politiek. De partij slaagde er niet in de kiesdrempel van vijf procent te halen en wordt sindsdien door slechts twee leden vertegenwoordigd in het Duitse parlement. Het debacle was illustratief voor de tweeslachtigheid van een partij die haar Oost-Duitse identiteit wilde behouden terwijl zij zich op het Westen richtte. Wordt de PDS weer een echte Ostpartei?
Lees meer

Examen over de grens

Achtergrond - 15 januari 2003
(15 januari 2003) "Onderwijs moet levensecht zijn, anders beklijft het niet." Dat is de overtuiging van Otto Dallinga, docent Duits van het Stellingwerf College in het Friese Oosterwolde. Dallinga ontving onlangs de Friese onderwijsprijs voor het project 'Duits in Aurich', omdat volgens de jury zijn aanpak "vernieuwend en grensverleggend" is. Inmiddels is de school ook genomineerd voor de nationale onderwijsprijs die op 20 januari in Utrecht wordt uitgereikt. Belangrijkste onderdeel van 'Duits in Aurich' is dat de leerlingen het examen spreekvaardigheid afleggen in Duitsland met Duitse examinatoren.
Lees meer

'Rembrandt Rembrandt'

Achtergrond - 14 januari 2003
(14 januari 2003) Als enige museum in Europa presenteert Das Städel in Frankfurt am Main van 1 februari tot en met 11 mei 2003 een indrukwekkende collectie uit het werk van Hollands grootste kunstenaar van de zeventiende eeuw: Rembrandt Harmensz. van Rijn.
Lees meer

Duitse staat kan zichzelf nauwelijks bekostigen

Achtergrond - 10 januari 2003
(10 januari 2003) Duitsland is op het allerlaatste moment ontsnapt aan de eerste staking in de dienstverlenende sector sinds 1992: in een uiterste poging overeenstemming te bereiken, kwamen vakbond Ver.di en het overheidsverband van werkgevers donderdagnacht een loonsverhoging voor de bijna drie miljoen werknemers in de dienstverlenende sector overeen. De moeizame wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, is echter illustratief voor de zorgwekkende toestand waarin de Duitse economie zich bevindt.
Lees meer

De musical als exportproduct

Achtergrond - 2 januari 2003
(2 januari 2002) Joop van den Ende geniet in Nederland bekendheid als producent van succesvolle, commerciële televisieprogramma's als 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en 'Big Brother' en hitmusicals als 'Titanic' en 'Aïda'. Sinds een paar jaar domineert Van den Ende echter ook de Duitse musicalmarkt.
Lees meer

"Freiheit statt Sozialismus"

Achtergrond - 19 december 2002
(19 december 2002) De moeizame doorstart van de rood-groene regering en de affaire-Möllemann binnen de liberale FDP hebben de afgelopen maanden weliswaar de meeste aandacht getrokken in politiek Duitsland; dat betekent niet dat de CDU heeft stilgezeten. Bij de christen-democraten is Angela Merkel inmiddels uitgegroeid tot de machtigste politica.
Lees meer

Op straat: Amsterdam 12 december 2002

Achtergrond - 12 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?24 jaar
Lees meer

Op straat: Amsterdam 12 december 2002

Achtergrond - 12 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?37 jaar
Lees meer

Op straat: Amsterdam 12 december 2002

Achtergrond - 12 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?30 jaar
Lees meer

Op straat: Amsterdam 15 november 2002

Achtergrond - 12 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger