Artikelen

Blair: "Geen Frans-Duits-Engels triumviraat in EU"

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Gisteravond heeft de Britse premier Tony Blair, die een bezoek brengt aan Berlijn, geruchten over het nastreven van een 'triumviraat' door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de EU een halt toegeroepen. Die geruchten zijn niet waar, aldus Blair. "Niemand in de EU zal van de nauwe samenwerking tussen de grootste landen worden uitgesloten".
Lees meer

De olympische strijd tegen de giganten

Achtergrond - 12 februari 2004
(12 februari 2004) Leipzig in februari: een grauwe sluier hangt over de stad, het regent pijpenstelen. Haastig lopen de voetgangers over straat, nerveuze automobilisten zetten hun ruitenwissers op de snelste stand. De stad ziet er vandaag troosteloos uit. Hopelijk komen niet uitgerekend vandaag fans van de Olympische Spelen langs om de sfeer te proeven. Afgezien van een paar plakkaten met het kleurrijke vlammenlogo 'One Family' - ontworpen door het Amsterdamse bureau Total Identity - is er van die olympische sfeer niets te merken.
Lees meer

Compromis bereikt in metaalindustrie

Achtergrond - 12 februari 2004
(12 februari 2004) Na 16 uur onderhandelen hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties in Baden-Württemberg een CAO voor de metaal- en elektro-industrie bereikt. Daarmee is het gevaar van de grote stakingen, waarmee de werknemers dreigden, voorlopig afgewend. Baden-Württemberg geldt als pilot-gebied voor de metaalbranche. De bedoeling is dat het onderhandelingsresultaat door de andere deelstaten zal worden overgenomen.
Lees meer

Kent Kosslick z'n eigen selectie wel?

Achtergrond - 11 februari 2004
(11 februari 2004) De interessantste films van de Berlinale zijn doorgaans in de programma's buiten de competitie te vinden. Dit jaar springen de Duitse films daar nog eens positief uit. Zoals 'Muxmäuschenstill', een genadeloze satire op het zedenverval in de grote stad, en de documentaire 'Dieses Jahr in Czernowitz' die de verre stad dichtbij haalt.
Lees meer

Ostalgie gevaar voor geschiedwetenschap

Achtergrond - 10 februari 2004
(10 februari 2004) Meer dan veertien jaar na de val van de Muur loopt nu ook de Ostalgie­-hype in Duitsland op zijn eind. De Ostpartys worden minder frequent, de DDR-t-shirts gewoontjes, over 'Good bye, Lenin!' is iedereen nu wel uitgepraat en de Ostalgie-shows hebben geen tweede seizoen gekregen. Tijd voor een evaluatie van dit fenomeen.
Lees meer

Clement twijfelt over vice-voorzitterschap SPD

Achtergrond - 10 februari 2004
(10 februari 2004) De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, overweegt volgens berichten in verschillende Duitse media, af te treden als vice-voorzitter van de SPD. Nu Franz Müntefering partijvoorzitter is, vreest Clement dat hij voor zijn hervormingsplannen minder steun zal krijgen van zijn partij dan onder Schröder het geval was. Bovendien gold Clement lange tijd als tegenstander van Müntefering.
Lees meer

Ambtenaren gescreend met nieuwe Stasi-akten

Achtergrond - 9 februari 2004
(9 februari 2004) Nieuwe informatie uit een oud archief van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, zal vanaf april standaard gebruikt worden bij de screening van Bondsdagafgevaardigden en ambtenaren. Dit heeft Marianne Birthler, die de Stasi-archieven in Duitsland beheert, bekend gemaakt. Het materiaal, dat bekend staat onder de naam 'Rosenholz-Datei', is in de tijd van de Wende (1989-1990) door de Amerikanen meegenomen en pas vorig jaar aan Duitsland teruggegeven. Er zou voornamelijk informatie in staan over West-Duitsers die voor de Stasi hebben gewerkt.
Lees meer

Schröder legt partijvoorzitterschap neer

Achtergrond - 6 februari 2004
(6 februari 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder is zojuist opgestapt als voorzitter van de SPD. Deze stap kwam na aanhoudende kritiek op zijn beleid. Schröder blijft wel aan als bondskanselier.
Lees meer

"Basta!"

Achtergrond - 6 februari 2004
(6 februari 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder heeft vanmiddag in Berlijn bekend gemaakt eind maart te willen opstappen als voorzitter van de sociaal-democratische regeringspartij SPD. Schröders besluit komt na wekenlang aanhoudende kritiek vanuit zijn eigen partij op de gebrekkige manier waarop hij de SPD door het hervormingsproces in Duitsland zou loodsen. Fractievoorzitter Franz Müntefering moet het voorzitterschap van Schröder overnemen.
Lees meer

Rem op de hervormingen?

Achtergrond - 6 februari 2004
(6 februari 2004) Durft regeringspartij SPD dit jaar nog wel door te gaan met de hervorming van de Duitse verzorgingsstaat? De maatregelen die de partij tot dusverre heeft genomen, zijn op veel onbegrip gestuit. De sociaal-democraten vrezen dat verdere hervormingen hen zullen opbreken bij de lokale verkiezingen dit jaar.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger