Artikelen

Presidentiële partijpolitiek

Achtergrond - 18 mei 2004
(18 mei 2004) Op zondag 23 mei wordt in Duitsland een nieuwe bondspresident gekozen. CDU-kandidaat Horst Köhler geldt als zekere winnaar in de strijd met regerings-kandidate Gesine Schwan. Voor regering en oppositie zijn de beide deelnemers vooral stukken in het politieke schaakspel.
Lees meer

Afkeer van het antifascisme

Boeken - 17 mei 2004
De ondergang van de DDR heeft in veel Oost-Duitse families een rehabilitatie van de oorlogsgeneratie teweeggebracht, en, gepaard daaraan, een vermindering van de kritische omgang met het nazi-verleden. Zo luidt de voornaamste conclusie van het promotieonderzoek van de Duitse sociologe Sabine Moller, naar herinneringen van Oost-Duitse families aan het nationaal-socialisme. Mollers bevindingen zijn nu in boekvorm verschenen, onder de titel 'Vielfache Vergangenheit. Öffentliche Erinnerungskulturen und Familienerinnerungen an die NS-Zeit in Ost-Deutschland'.
Lees meer

Studenten willen leren van "wereldleider" Schröder

Achtergrond - 16 mei 2004
(16 mei 2004) Bondskanselier Schröder sprak gisteren tijdens een bezoek aan Nederland met Jan Peter Balkenende en Koningin Beatrix. Hij maakte een rondvaart door Rotterdam en legde een krans bij het monument 'De verwoeste stad' van Zadkine. De bondskanselier was in de Maasstad op uitnodiging van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam EFR. In een volle aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam leerde hij de aanwezige studenten wat charisma is.
Lees meer

Duitsers kunnen niet wachten op Songfestival

Achtergrond - 14 mei 2004
(14 mei 2004) Hij moet toch nog een nachtje wachten, maar dan kan Maximilian Mutzke - artiestennaam Max - zijn kunsten vertonen op het Eurovisie Songfestival. Of, zoals het in Duitsland nog steeds genoemd wordt: het Grand Prix d'Eurovision de la Chanson. Duitsland, dat de laatste jaren op het festival vooral furore maakte met grappig bedoelde liedjes, droomt sinds lange tijd weer van de titel. En niet zonder reden.
Lees meer

Vroeg symbool van de Koude Oorlog

Achtergrond - 14 mei 2004
(14 mei 2004) Duitsland komt steeds meer toe aan zijn eigen oorlogsleed: de geallieerde bombardementen , die veel Duitse steden in as legden, en het lot van de twaalf miljoen Duitsers die na de oorlog werden verdreven uit Oost-Europa. Wat meer op de achtergrond krijgen nu ook de Speziallager hun plek in de geschiedenis. Deze denazificatie-kampen, waar de Sovjets na de Tweede Wereldoorlog vele mensen opsloten, groeiden in het Westen uit tot het eerste symbool van de Koude Oorlog. Maar na de bouw van de Muur raakten de gruwelverhalen van de Speziallager snel in vergetelheid.
Lees meer

Subtiele flirters

Columns - 13 mei 2004
(13 mei 2004) Het is lente. Dat betekent dat de eerste tonnen Ostsee-zand voor de Berlijnse stranden weer op het asfalt worden uitgestort, de slippers weer uit de kast kunnen en vooral dat het flirtseizoen bij uitstek is begonnen. Dit leek mij de gelegenheid om voor één keer in de huid van Sex and the City´s Carrie Bradshaw te kruipen en een column te wijden aan de Duitse man.
Lees meer

"Joschka Fischer is een Arschloch!"

Achtergrond - 12 mei 2004
(12 mei 2004) Afgelopen weekend vond in Berlijn het partijcongres plaats van Die Grüne Jugend, de jeugdorganisatie van regeringspartij Bündnis 90/ Die Grünen. De jonge idealisten kregen er een lesje in politiek realisme.
Lees meer

Oppositie wil Eichels beleid aanklagen

Achtergrond - 12 mei 2004
De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP dreigen een klacht in te dienen bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, als de regering nog meer schulden maakt dan tot nu toe het geval is. Volgens de Duitse grondwet mag de regering geen nieuwe schulden maken die hoger liggen dan het totaal aan investeringen in de begroting. Minister van Financiën Hans Eichel heeft echter toegezegd voor 2005 een begroting in te dienen, die niet tegen de grondwet in gaat.
Lees meer

Fischer spreekt Powell en Rice over Irak

Achtergrond - 11 mei 2004
(11 mei 2004) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zal vandaag tijdens een werkbezoek in de Verenigde Staten zijn Amerikaanse collega Colin Powell ontmoeten. Morgen spreekt hij met veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Tijdens de gesprekken wil Fischer de mishandelingen van Irakese gevangenen door Amerikaanse soldaten aan de orde brengen. Ook de ministers Schily (Binnenlandse Zaken) en Zypries (Justitie) die ter voorbereiding van de G8-top in de Verenigde Staten zijn, hebben zich negatief over de mishandelingen in Irak uitgelaten.
Lees meer

Gespleten stad (III)

Achtergrond - 10 mei 2004
(10 mei 2004) Op 1 mei is de grens tussen Duitsland en Polen wijd opengezet, maar veel verandert er niet. Sinds de val van het communisme heerst er al een levendig verkeer op de brug tussen Frankfurt aan de ene en Slubice aan de andere kant van de Oder. Het laatste deel van een drieluik vanuit een gespleten stad, waarin Duitse en Poolse studenten pionieren in het grensgebied.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger