Artikelen

‘Wening en knersing der tanden’

Achtergrond - 27 oktober 2005
(27 oktober 2005) Sinds begin oktober komt een coalitie tussen CDU/CSU en SPD met de dag dichterbij. De ministersploeg is al bekend, nu moeten de partijen het nog over een regeerprogramma eens worden. Als dat lukt, wordt CDU-voorzitter Angela Merkel op 22 november tot bondskanselier verkozen. Dat spraken de partijen afgelopen maandag af. Hoe verlopen de formatiebesprekingen tot dusver en aan wat voor een regering zal Merkel straks leiding geven?
Lees meer

Berliner Verlag verkocht aan investeerders

Achtergrond - 26 oktober 2005
(26 oktober 2005) Het Berliner Verlag, uitgeverij van het dagblad Berliner Zeitung, is dinsdag verkocht aan een Brits-Amerikaanse groep van investeerders onder aanvoering van de Brit David Montgomery. Daarmee bevindt zich voor het eerst een Duitse krant in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen. Onder de betrokken redacties, politici en intellectuelen ontstond de afgelopen weken forse kritiek op de geplande verkoop van de uitgeverij.
Lees meer

Grote coalitie wil sparen

Achtergrond - 25 oktober 2005
(25 oktober 2005) Tijdens de tweede ronde van coalitieonderhandelingen hebben CDU/CSU en SPD besloten alles in het werk te stellen om het Duitse begrotingstekort terug te dringen. In de komende veertien maanden wil de grote coalitie 35 miljard euro besparen om in 2007 te kunnen voldoen aan het begrotingscriterium van de Europese Unie.
Lees meer

Bevlogen conservator van de Verlichting

Achtergrond - 24 oktober 2005
(24 oktober 2005) Met de toekenning van de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels aan de Turkse romancier Orhan Pamuk heeft de vereniging van Duitse boekhandelaren gekozen voor een realistisch verteller die onvermoeibaar voor de overbrugging van de tegenstelling tussen oosterse en westerse cultuur pleit. Kort na het bekendmaken van Pamuk als laureaat, werd de schrijver in zijn eigen land aangeklaagd op grond van zijn kritische uitlatingen over de Turkse geschiedenis. Gisteren hield Orhan Pamuk zijn toespraak bij het in ontvangst nemen van de prijs in de Frankfurter Paulskirche.
Lees meer

In de ban van de vogelgriep

Achtergrond - 24 oktober 2005
(24 oktober 2005) Nu de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus Groot-Brittannië heeft bereikt, is heel Europa in opperste staat van paraatheid. Vandaag wordt in Canada een internationaal symposium gehouden om een gezamenlijke strategie uit te stippelen tegen de verdere verspreiding van het virus. Ook in Duitsland is inmiddels een ophokplicht ingevoerd en de verkoop van het medicijn Tamiflu opgeschort om grootschalige hamsterinkoop te voorkomen.
Lees meer

Discussie om invulling posten

Achtergrond - 21 oktober 2005
(21 oktober 2005) Linke-partijvoorzitter Lothar Bisky lijkt bereid zijn voorzitterschap op te geven, als dat nodig is om tot vice-voorzitter van de Bondsdag te worden gekozen. Dat verklaarde de partijchef vandaag tegenover het televisieprogramma ARD Morgenmagazin. Bij de coalitieonderhandelingen willen zowel CDU als SPD vandaag de bevoegdheden van gewezen minister van Economische Zaken Edmund Stoiber (CSU) aan de kaak stellen.
Lees meer

Bisky geweigerd als vice-voorzitter

Achtergrond - 19 oktober 2005
(19 oktober 2005) Lothar Bisky, voorzitter van Die Linkspartei, heeft gisteren na drie stemrondes in de Bondsdag onvoldoende stemmen gekregen voor het vice-voorzitterschap van de Bondsdag. Vooral parlementsleden van de CDU/CSU en FDP hebben tegen Bisky gestemd vanwege zijn vermeende Stasi-verleden. Die Linkspartei verklaarde vast te houden aan de kandidatuur van Bisky “totdat hij gekozen wordt”.
Lees meer

Corruptie, omkoping en bordeelbezoek

Achtergrond - 19 oktober 2005
(19 oktober 2005) De vervroegde Bondsdagverkiezingen hebben kortstondig de aandacht afgeleid van een corruptieschandaal dat de economische wereld in Duitsland al sinds juli 2005 in zijn greep houdt. Het ontslag van directielid Peter Hartz, corrupte managers, bordeelbezoeken, schaduwbedrijven en een omgekochte ondernemingsraad: de ‘Volkswagen-affaire’ krijgt, nu de verkiezingen voorbij zijn en de grote coalitie gestalte krijgt, langzamerhand weer aandacht van de Duitse media. Het schandaal teistert de onderneming, de bedrijfsresultaten vallen tegen en nu lijkt het uitgerekend aan Porsche om het bedrijf te redden van een vijandige overname.
Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt samen

Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Vier weken na de verkiezingen is vandaag de Bondsdag, het Duitse parlement, voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Met ruime meerderheid heeft zij Norbert Lammert (CDU) als voorzitter gekozen. Inmiddels zijn gisteren de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU en SPD begonnen.
Lees meer

De geloofwaardigheid van de politiek

Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Hoe kunnen politici het vertrouwen van de burger herwinnen? Over deze vraag spraken Duitse en Nederlandse jongeren, deskundigen en politici tijdens de achtste Duits-Nederlandse Conferentie. In een openhartige atmosfeer wisselden deze groepen hun ideeën uit, waarbij nationaliteit vaak nauwelijks een rol bleek te spelen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger