Artikelen

Thema: Milieubeleid

Achtergrond - 1 november 2005
Kappen met kernenergie, weg met stroom uit olie en steenkool. Met rood-groen begon in Duitsland de Energiewende: windmolens, zonnepanelen en waterkracht moesten de plaats innemen van vervuilende en ouderwetse manieren van energieopwekking. Maar de ommekeer staat op wankele bodem. Oppositiepartij CDU/CSU predikt de Wende van de Energiewende.
Lees meer

Thema: Gezondheidszorg

Achtergrond - 1 november 2005
In Duitsland wordt de gezondheidszorg geconfronteerd met vergelijkbare ontwikkelingen als in Nederland. De vergrijzing van de bevolking zorgt voor oplopende kosten in de gezondheidszorg. Het zorgstelsel is aan hervorming toe en de partijen besteden er in hun verkiezingsprogramma veel aandacht aan.
Lees meer

Het Duitse kiesstelsel

Achtergrond - 1 november 2005
In Duitsland worden de leden van de Bondsdag gekozen door middel van het zogenaamde personalisiertes…
Lees meer

Dwarse deelstaten

Achtergrond - 1 november 2005
Eén van de redenen voor bondskanselier Schröder om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, kwam…
Lees meer

Tegen de neoliberale trend

Achtergrond - 1 november 2005
Er zijn mensen in Duitsland, en ik ben er één van, die altijd met een vervelend gevoel gaan stemmen. Ik geloof niet dat ik ooit gestemd heb in de vaste overtuiging iets goeds te doen. Het zal deze keer niet anders zijn. Misschien is het vervelende gevoel nu zelfs nog wat erger dan anders. Waarschijnlijk zal ik tot de allerlaatste minuut niet weten of ik mijn tweede stem aan Die Grünen of aan Die Linkspartei moet geven.
Lees meer

Nahles benoemd tot secretaris-generaal SPD

Achtergrond - 31 oktober 2005
(31 oktober 2005) Andrea Nahles, behorend tot de linkervleugel van de SPD, is zojuist door het partijbestuur genomineerd voor de functie van secretaris-generaal. Dit betekent een nederlaag voor voorzitter Franz Müntefering, die zijn vertrouweling Kajo Wasserhövel voor de functie had voorgedragen. Müntefering liet na de stemming weten zichzelf nu niet meer kandidaat te willen stellen voor het voorzitterschap van de SPD. Ook ziet hij zijn ministerschap ter discussie gesteld.
Lees meer

Frauenkirche in Dresden opnieuw ingewijd

Achtergrond - 30 oktober 2005
(30 oktober 2005) De Frauenkirche in Dresden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd, wordt vandaag opnieuw ingewijd. Dat het gelukt is de kerk weer op te bouwen, is vooral te danken aan de duizenden donaties die in binnen- en buitenland werden verzameld. President Horst Köhler, kanselier Gerhard Schröder en zijn opvolger Angela Merkel zijn bij de openingsceremonie aanwezig.
Lees meer

Duits consumentenvertrouwen toegenomen

Achtergrond - 27 oktober 2005
(26 oktober 2005) Het consumentenvertrouwen in Duitsland is de laatste maand toegenomen. Dit blijkt uit de Konsumklima-Index, de maandelijkse enquête van het Gesellschaft für Konsumforschung (GfK), het Duitse bureau voor consumentenonderzoek. Het bureau verwacht dat de consumenten komende kerst veel uitgaven zullen doen. Volgens experts zijn de cijfers een “teken van herstel” voor de Duitse economie.
Lees meer

Meer geschiedenis dan goed is voor een stad

Columns - 27 oktober 2005
(27 oktober 2005) In de hoofdstad van het nieuwe Duitsland is het niet zo eenvoudig om naar voren te kijken. Niet alleen omdat je in Berlin-Mitte soms plotseling voor een huismuur vol kogelgaten staat – zijn het Russische kogels, of hebben de troepen hier een laatste poging tot verzet gedaan? – of omdat het nu eenmaal fascinerend is om rond te dwalen in de voormalige hoofdstad van het kwaad. Het is ook omdat de Duitsers het zelf zoveel over hun geschiedenis hebben. Als ik al over de boze geesten uit het verleden struikel bij het dagelijkse leven in mijn buurt, hoe kan Duitsland dat dan vermijden bij het beladen nieuwe begin in Berlijn, hun besmette hoofdstad?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger