Artikelen

Jaren negentig

Achtergrond - 1 juni 2004
Vreemdelingenhaat in Oost en West Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 worden…
Lees meer

Logboek: juni 2004

Achtergrond - 1 juni 2004
Woensdag 2 juni De redactie komt bij elkaar in de mediatheek van het MCO. Ook al is er in Berlijn al veel geschreven op…
Lees meer

Arrestatie islamitische fundamentalist mislukt

Achtergrond - 28 mei 2004
(28 mei 2004) Een poging de zeer omstreden islamitische leider Metin Kaplan in Keulen te arresteren is woensdagavond mislukt. Een paar uur eerder had het Oberverwaltungsgericht in Münster besloten, dat Kaplan aan zijn vaderland Turkije uitgeleverd mocht worden. Toen de politie het huis - dat die dag geobserveerd werd - van de 'Kalief van Keulen' vervolgens binnendrong om hem te arresteren, bleek hij verdwenen. Minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Fritz Behrens (SPD) sprak van een "heel onaangenaam voorval".
Lees meer

Burger alleen geïnteresseerd in nationale thema's

Achtergrond - 28 mei 2004
(28 mei 2004) In Duitsland bepaalt de politieke situatie in het binnenland voor een belangrijk deel de campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Dat bleek tijdens een discussiebijeenkomst met vijf Duitse kandidaten, gisteravond in Berlijn.
Lees meer

Compromis over nieuwe immigratiewet

Achtergrond - 27 mei 2004
(27 mei 2004) De Duitse regering en de oppositie hebben dinsdagavond een compromis bereikt over de immigratiewet (Zuwanderungsgesetz). Kanselier Schröder heeft hiermee het prestigeproject van zijn regering gered, al is van het oorspronkelijke idee om de Duitse arbeidsmarkt voor goed gekwalificeerde buitenlandse werknemers open te stellen, weinig overgebleven. Aan de eis van CDU/CSU om "gevaarlijke buitenlanders" snel uit te kunnen wijzen, is tegemoet gekomen. Die Grünen benadrukken echter, dat ook met hun eisen rekening is gehouden.
Lees meer

Horst Köhler wordt negende bondspresident

Achtergrond - 24 mei 2004
(24 mei 2004) De econoom Horst Köhler (CDU) is gisteren tot de nieuwe bondspresident van Duitsland gekozen. Hij volgt op 1 juli Johannes Rau (SPD) op. Köhler kreeg één stem meer dan de vereiste absolute meerderheid. De verwachting was dat hij de verkiezing met meer stemmen zou winnen. In zijn eerste rede na zijn verkiezing zei hij dat Duitsland een land van ideeën moet worden. "Een fundamentele vernieuwing van het land is nodig en had allang moeten plaatsvinden."
Lees meer

Generatie van '68 ontdekt Duits oorlogsleed

Achtergrond - 24 mei 2004
(24 mei 2004) Samen met de uitgever Jan Mets van Mets & Schilt organiseerde het Duitsland Instituut Amsterdam deze maand een boekpresentatie van 'De Brand' , de Nederlandse vertaling van het geruchtmakende boek over de bombardementen op nazi-Duitsland van de Duitse historicus Jörg Friedrich.  Omdat de inhoud niet werkelijk aansluit bij de opdracht van het Duitsland Instituut om een groot Nederlands publiek te informeren over het naoorlogse Duitsland, heb ik me van tevoren wel afgevraagd of wij zoveel aandacht aan dit boek moesten besteden. door Jacco Pekelder
Lees meer

Schrijvers op drift

Achtergrond - 19 mei 2004
(19 mei 2004) Stettin, 12:00 uur. Over een paar uur zijn de laatste van vele dichterlijke woorden uitgesproken, die de afgelopen week over de rivier de Oder galmden. Dan is het eerste traject van de literaire bootreis 'Grenzen op drift - Oder Rijn 2004' ten einde, waarvoor een dertigtal Duitse, Poolse en Nederlandse auteurs zich in Wroclaw (Breslau) lieten inschepen.
Lees meer

Sluiting vier mijnen door subsidieverlaging

Achtergrond - 19 mei 2004
(19 mei 2004) Het Duitse energieconcern RAG zal voor 2010 vier van haar negen kolenmijnen moeten sluiten. SPD en Bündnis 90/Die Grünen werden het gisteren eens over een verlaging van de subsidies voor de kolenindustrie. De Bondsregering hoopt hiermee tussen 2006 en 2012 360 miljoen euro te kunnen besparen. Ook wordt het milieu door de maatregelen ontlast. De RAG gaat er vanuit dat 25 duizend arbeidsplaatsen tot 2012 verloren gaan.
Lees meer

Olympische Spelen 2012 niet in Leipzig

Achtergrond - 18 mei 2004
(18 mei 2004) Leipzig is geen officiële kandidaat voor de Olympische Spelen van 2012 geworden. Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft vanmiddag in Lausanne de namen van de steden bekend gemaakt die wel in aanmerking komen, waaronder Londen, Madrid, Moskou, New York en Parijs. De Oost-Duitse stad Leipzig was namens Duitsland in de running. De stad zelf heeft maanden naar dit moment toegeleefd.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger