Artikelen

Blijven investeren in relatie met Duitsland

Achtergrond - 20 april 2004
(23 april 2004) Afgelopen week bracht bondskanselier Gerhard Schröder een bliksembezoek aan Nederland. Precies een week later (22 april) kwam Angela Merkel, de partijvoorzitter van de CDU, naar Den Haag. Het diplomatieke verkeer tussen Duitsland en Nederland lijkt, aan de vooravond van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, na een lange periode van relatieve rust weer op gang te komen.
Lees meer

SPD en Groenen willen vliegen duurder maken

Achtergrond - 20 april 2004
(20 april 2004) De Bondsdagfracties van de SPD en Bündnis 90/Die Grünen willen vliegen duurder maken door het invoeren van een belasting op vliegtuigbenzine en BTW op vluchten naar het buitenland. Treinreizen moeten goedkoper worden. Maar omdat CDU en CSU tegen zijn, is het de vraag of het lukt deze maatregelen snel in te voeren.
Lees meer

Schandaal Bundesbankpresident steeds groter

Achtergrond - 19 april 2004
(19 april 2004) De affaire rond de vrijdag afgetreden Bundesbank-president Ernst Welteke lijkt steeds groter te worden. De CDU/ CSU beschuldigt minister van Financiën Hans Eichel ervan, informatie over Welteke openbaar te hebben gemaakt en ziet de affaire als een Duitse versie van het Watergate-schandaal. Dat maakt de benoeming van een opvolger er niet makkelijker op. Welteke krijgt ondertussen tot en met 2007 zijn volledige salaris doorbetaald, hetgeen neerkomt op bijna 1 miljoen euro.
Lees meer

Geen Love Parade in 2004

Achtergrond - 15 april 2004
(15 april 2004) In 2004 komt er geen Love Parade in Berlijn. Dat heeft de organisatie van het techno-evenement gisteren bekend gemaakt. Drie maanden voor het begin van de Love Parade, die voor 10 juli gepland stond, is de financiering nog niet rond. Afblazen was de enige optie.
Lees meer

Joschka Fischers ommezwaai

Achtergrond - 14 april 2004
(14 april 2004) Joschka Fischer, Duitslands populaire minister van Buitenlandse Zaken, staat bekend om zijn voorliefde voor intellectuele overpeinzingen. Zo filosofeerde Fischer in een vraaggesprek met de Berliner Zeitung van 28 februari 2004 vrijblijvend over de rol van Europa in de strijd tegen de grootste vijand van de Westerse wereld: het Al-Qaida-netwerk. Enkele uitspraken die hij zich in dit interview liet ontvallen, mogen zonder meer opzienbarend worden genoemd.
Lees meer

"Het is mijn eigen verhaal"

Boeken - 13 april 2004
Klaus Kordon (1943) is één van de bekendste en meest bekroonde jeugdboekenschrijvers van Duitsland. Zijn omvangrijke oeuvre omvat geïllustreerde kinderboeken en sprookjes. Maar Kordon is vooral bekend vanwege zijn realistische, gedreven en ook altijd spannende boeken, die de geschiedenis uit het perspectief van een meestal jeugdige hoofdpersoon weergeven. In zijn nieuwste boek 'Krokodil im Nacken' reflecteert Kordon dertig jaar politieke, Oost-Duitse en persoonlijke geschiedenis van 1943 tot 1973.
Lees meer

Duitsers weg uit Irak na dood veiligheidsexperts

Achtergrond - 13 april 2004
(13 april 2004) Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Duitsers, die nog in Irak verblijven, opgeroepen het land te verlaten. Het is vrijwel zeker dat twee Duitse medewerkers van het elitekorps GSG-9 door Irakese rebellen om het leven zijn gebracht.
Lees meer

Schröder opent EFR-Businessweek in Rotterdam

Achtergrond - 8 april 2004
(8 april 2004) Volgende week donderdag 15 april brengt bondskanselier Gerhard Schröder een bezoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zal het congres van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, de EFR-Businessweek, openen. Ook een bezoek aan Koningin Beatrix en een diner met minister-president Jan Peter Balkenende staan op het programma.
Lees meer

Concurrentie tussen paashaas en vredesduif 

Achtergrond - 8 april 2004
(8 april 2004) In tientallen steden en dorpen, verspreid door heel Duitsland, zullen tussen Goede Vrijdag en tweede Paasdag tienduizenden mensen de straat opgaan om met zogeheten Ostermärsche ('paasmarsen') te demonstreren voor vrede en veiligheid, en tegen oorlog en bewapening. Dit gebruik, waarvan de organisatie in handen van de Duitse vredesbeweging ligt, bestaat al tientallen jaren. De paashaas zal in Duitsland de komende dagen weer geduchte concurrentie ondervinden van de vredesduif.
Lees meer

Logboek: april 2004

Achtergrond - 6 april 2004
Dinsdag 6 april Vandaag krijgt de redactie de workshop fotografie van Willy Slingerland. Met een tas vol camera's en fotorolletjes…
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger