Artikelen

De opkomst van de Berlijnse ‘freelanceproleet’

Boeken - 25 mei 2009
(25 mei 2009) “Berlijn is arm, maar sexy”, aldus burgemeester Wowereit. Jarenlange financiële misstanden door CDU-vriendjespolitiek zadelden de stad op met een schuld van zestig miljoen euro. Maar die malaise bleek ook een kans voor de onconventionele, creatieve urbane Penner, grootstedelijke zwervers, schrijft Rob Savelberg in zijn boek ‘Berlijn beweegt’.

Lees meer

Stasi-archief onder vuur door zaak-Kurras

Achtergrond - 25 mei 2009
(25 mei 2009) Het Stasi-archief in Berlijn ligt onder vuur na de onthullingen rond de dood van de student Benno Ohnesorg in 1967. De dader, de West-Berlijnse oud-politieman Karl-Heinz Kurras (81), spioneerde voor de Stasi, zo maakte het archief vrijdag bekend. Critici noemen het een schande dat de vondst nu pas bij toeval is gedaan.

Lees meer

60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet

Achtergrond - 20 mei 2009 60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet
De bondsrepubliek Duitsland bestaat in 2009 60 jaar. Een beknopte geschiedenis van de Duitse democratie - misschien wel de beknoptste - vol links naar ons naslagwerk voor meer informatie.

Lees meer

'Wilders zou bij ons worden uitgelachen'

Achtergrond - 20 mei 2009 'Wilders zou bij ons worden uitgelachen'
(20 mei 2009) "De Duitse politiek kent geen extreme uithoeken meer", constateert Thomas Läufer, ambassadeur van de Bondsrepubliek in Nederland. Wilders zou in Duitsland niet serieus worden genomen, meent hij. Maar kritiek op het politieke landschap heeft hij ook: het federale stelsel is aan hervorming toe. Drie vragen over de Duitse democratie en grondwet, in de serie 60 jaar BRD.

Lees meer

Verkiezing zonder vuurwerk

Achtergrond - 20 mei 2009
(20 mei 2009) De bondspresidentsverkiezing van zaterdag lijkt op een gelopen race. Gesine Schwan (SPD) zorgt als tegenstreefster van de zittende president Horst Köhler (CDU) voor te veel verdeeldheid om een kans te maken.

Lees meer

Regels tegen 'religieus' turbokapitalisme

Achtergrond - 19 mei 2009
(15 mei 2009) Duitsland en Nederland verkeren in de ernstigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. En de markt is daar grotendeels debet aan, zegt Jürgen Rüttgers (CDU), minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. “Het turbokapitalisme heeft afgedaan. We hebben duidelijke regels nodig. In Duitsland en vooral in Europa.”

Lees meer

‘Democratie werkt omdat níemand de regels snapt’

Achtergrond - 19 mei 2009 - Auteur: Marja Verburg ‘Democratie werkt omdat níemand de regels snapt’
In de serie '60 jaar BRD' Wladimir Kaminer, auteur en initiatiefnemer van de ‘Russendisko’ in Berlijn: “De Duitsers hebben de betrokkenheid bij hun staat te danken aan het protestantisme.”

Lees meer

Lyrische 'schelmenroman' over Europese politiek

Achtergrond - 19 mei 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(19 mei 2009) Europese politiek heeft bepaald geen spannend imago. Onterecht, vindt Luuk van Middelaar. In zijn boek ‘Passage naar Europa - geschiedenis van een begin’ wil de historicus en filosoof de dramatiek achter de Europese besluitvorming voelbaar maken. “Mijn eigen ervaringen in Brussel en Den Haag zijn daarbij beslissend geweest.”

Lees meer

‘Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'

Achtergrond - 18 mei 2009 ‘Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'
Drie vragen over de Duitse democratie en de grondwet aan meer en minder prominente Duitsers met verschillende achtergrond en leeftijd. Vandaag in de serie '60 jaar BRD' Sabine Seeliger, die werd geboren op de dag dat de BRD werd opgericht. “Ik ben opgegroeid in een politiek en economisch zeer stabiele tijd. Dat is nu anders.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger