Artikelen

Strijd over verhoging kijk- en luistergeld

Achtergrond - 9 januari 2004
(9 januari 2004) In Duitsland is een strijd losgebarsten over de hoogte van het kijk- en luistergeld. De commissie die daarover gaat, wil dat de bijdragen voor ARD, ZDF, Deutschlandradio en een aantal kleinere publieke zenders per 1 januari 2005 met 1,09 euro naar 17,24 euro worden verhoogd. De minister-presidenten van een aantal deelstaten zijn het daar niet meer eens.
Lees meer

Aanklacht tegen ministers vanwege Stabiliteitspact

Achtergrond - 8 januari 2004
(8 januari 2004) Europees commissaris voor Monetaire Zaken Pedro Solbes wil een klacht indienen bij het Europese Gerechtshof tegen de Raad van Europese ministers van Financiën. Deze ministerraad besloot in november Duitsland en Frankrijk geen sancties op te leggen voor het niet naleven van het stabiliteitspact. Eventuele sancties zouden de conjuncturele opleving in beide landen in gevaar kunnen brengen. Solbes, hierin gesteund door de juridische dienst van de EU-Commissie, stelt dat de ministers niet bevoegd waren om deze beslissing te nemen.
Lees meer

CSU wil met regering belasting hervormen

Achtergrond - 7 januari 2004
(7 januari 2004) De minister-president van Beieren Edmund Stoiber (van oppositiepartij CSU) wil samen met de Bondsregering een ingrijpende belastinghervorming in Duitsland ontwikkelen. Voorwaarde daarbij is dat de nieuwe belastingwet op 1 januari 2005 moet ingaan. Als dat niet lukt wil Stoiber pas weer in 2006 over een vereenvoudiging van het belastingstelsel praten, als er na de verkiezingen een CDU/CSU-regering zou komen.
Lees meer

Dorpse gevoelens in Berlijn

Columns - 7 januari 2004
(7 januari 2004) Rond één miljoen mensen vierden in Berlijn bij de Brandenburger Tor Oud en Nieuw. Ik was er niet bij. Ik stond op een dakterras in Mitte, met Eminem, Maxima, Dieter Bohlen, en andere verklede en niet verklede vrienden. In dit bonte gezelschap liep ik in de loop van de avond onverwacht een oud-collega van de VPRO en een studiegenoot uit Nederland tegen het lijf, die via via op ons feestje waren beland. De wereld is een dorp en vooral omdat ik dat zo weet te waarderen, maakt dat van mij een beetje een dorpsmiep.
Lees meer

Angst voor terugkeer 'staat in staat'

Achtergrond - 5 januari 2004
(5 januari 2004) In Duitsland gaan steeds meer stemmen op voor afschaffing van de dienstplicht en voor invoering van het beroepsleger. Tegenstanders van een dergelijk besluit waarschuwen voor de mogelijke, negatieve gevolgen.
Lees meer

Quo vadis, Berlin?

Columns - 29 december 2003
(29 december 2003) 2003 was voor Berlijn een ontnuchterend jaar. Een snelle uitweg uit de financiële en economische crisis is niet in zicht gekomen en de enorme werkloosheid drukt steeds zwaarder op het leven in de Duitse hoofdstad. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Wat zijn de perspectieven voor deze hoofdstad met zijn enorme schulden? Waar sta je, Berlijn? En waar ga je heen?
Lees meer

En de winnaar is...'het oude Europa'!

Achtergrond - 24 december 2003
(23 december2003) Elk jaar kent winnaars en verliezers. Tot de eerste categorie telt in 2003 'het oude Europa': de provocatieve uitspraak van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is in Duitsland uitgeroepen tot 'woord van het jaar'.
Lees meer

Kerst met een Duits tintje

Achtergrond - 23 december 2003
door de redactie
Lees meer

Harald Schmidt Show

Columns - 22 december 2003
(22 december 2003) Demonstraties, een afscheidspolka, speciale Schmidt-moet-blijven-websites, politici en dominees die als fan uit de kast komen, wilde speculaties over het 'waarom': het zijn on-Duitse taferelen die zich afspelen nu de Duitse talkshowkeizer Harald Schmidt besloten heeft te stoppen met zijn late night show. Dagelijks produceert de Bild-Zeitung, Duitslands kwaliteitskrant op het gebied van 'promi'-nieuws, nieuwe feiten en geruchten over het einde van de Harald Schmidt Show, want iedereen wil alles weten. En ik ook.
Lees meer

De Bachelor uit Oberlichtenau

Achtergrond - 19 december 2003
(19 december 2003) We treffen hem in de nok van de Off_Corso, tussen de computers, bureaus en in tl-licht. Een schril contrast met het audiovisuele geweld van KlubBerlin dat zich enkele verdiepingen lager afspeelt, maar de burelen van de dancing zijn de enige plek waar je nog enigszins op normale wijze met elkaar kunt communiceren. Hier nemen we een interview af met Carsten Guhr (24), de jongste burgemeester van Duitsland en eregast op KlubBerlin. Terwijl de pianoklanken van de soundtrack van 'Good bye, Lenin!' die deze avond voor het eerst wordt vertoond, doorsijpelen naar boven, vragen we hem naar Ostalgie, Oberlichtenau en openbaar bestuur. Maar vooral zijn we geïnteresseerd in de lifestyle van deze burgemeester: gaat hij bijvoorbeeld nog uit en heeft hij vriendinnetjes? Kortom, valt het burgemeesterschap te combineren met zijn jonge leeftijd?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger