Artikelen

'Politischer Aschermittwoch' in Beieren

Achtergrond - 25 februari 2004
(25 februari 2004) In Beieren spreken vandaag prominente Duitse politici het volk toe tijdens politischer Aschermittwoch. Traditiegetrouw grijpen belangrijke politici deze gelegenheid aan om met hun politieke tegenstanders af te rekenen en hun commentaar op Duitsland en de wereld te geven. Edmund Stoiber (CSU) spreekt voor 7000 toehoorders in Passau. Franz Müntefering zal hem in het nabijgelegen Vilshofen weerwoord bieden.
Lees meer

Verblijven onder barbaren

Boeken - 24 februari 2004
Zestien jaar na de dood van Heinrich Böll is nu het luisterboek 'Briefe aus dem Krieg' verschenen. Het bevat een selectie van de brieven, die Böll geschreven heeft tijdens zijn militaire dienst van 1939 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Hij richt deze brieven aan zijn familie, vooral aan zijn vrouw Annemarie. Een vroeg werk van één van de grootste schrijvers van het naoorlogse Duitsland.
Lees meer

Brussel blijft Oost-Duitsland financieel steunen

Achtergrond - 19 februari 2004
(19 februari 2004) Brussel wil de Oost-Duitse deelstaten financieel blijven steunen, ook als de Europese Unie met tien nog armere landen wordt uitgebreid. Het gaat hierbij om miljardenbedragen. Ondanks alle bezuinigingsmaatregelen stelt de EU voor de financiële steun voor zwak ontwikkelde regio's enorm te verhogen. Op deze manier kunnen de nieuwe lidstaten langzaam het EU-niveau bereiken, zonder dat dit ten koste gaat van de huidige lidstaten. Het Duitse ministerie van Financiën vindt het voorstel van de EU echter te duur.
Lees meer

Bild riep Duitsers op Hollandse kaas te boycotten

Achtergrond - 19 februari 2004
(19 februari 2004) De uitzending 'Bürger fragen - Politiker antworten' veroorzaakte op 22 februari 1979 een rel op de Duitse televisie. Nederlanders onderwierpen CDU-leider Helmut Kohl aan een kruisverhoor en de Duitsers waren woedend. Voor de Nederlanders was het onverteerbaar dat Kohl links-radicalen het leven onmogelijk probeerde te maken, maar vergevingsgezindheid tegenover oude nazi's predikte, constateerde Volkskrant-correspondent Jan Luijten. "Mensen vroegen me: hoe kun je nog langer in die fascistische politiestaat blijven wonen?"
Lees meer

Schröder, Blair en Chirac praten over Europa

Achtergrond - 18 februari 2004
(18 februari 2004) Vandaag ontmoeten de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Engeland elkaar in Berlijn om over de economische groei in Europa, de Europese grondwet en de structuur van de Europese Commissie te praten. Dit heeft tot onrust geleid bij andere Europese landen. Zij zijn bang dat de Chirac, Schröder en Blair ook bij elkaar komen om over hun machtspositie te spreken, die kleiner zou worden nu de Europese Unie zal worden uitgebreid.
Lees meer

Portret van een 'Vollblutpolitiker'

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) Politiek is een verslaving voor Roland Koch (1958), CDU-minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Zijn frequente aanwezigheid in de Duitse media en zijn nauwe betrokkenheid bij veel grote politieke vraagstukken geven Koch het imago van een Vollblutpolitiker. Dat blijkt al uit de bijna saai aandoende continuïteit waarmee hij carrière maakt in de politiek. Zo richt hij als amper 14-jarige jongen een lokale afdeling van de CDU-jongerenorganisatie op en is hij op zijn twintigste al regiovoorzitter van de partij. Als 32-jarige fractievoorzitter in het Hessische parlement, profileert Koch zich als hardnekkige tegenspeler van bijvoorbeeld Joschka Fischer, in de jaren tachtig fractievoorzitter voor Die Grünen in Hessen.
Lees meer

Turkije woedend over Merkels EU-uitspraken

Achtergrond - 17 februari 2004
(17 februari 2004) CDU-voorzitter Angela Merkel heeft met haar voorstel om de Turken een "geprivilegieerd partnerschap" aan te bieden in plaats van een volledig EU-lidmaatschap, woedende reacties uitgelokt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil het idee niet eens bespreken en de Turkse gemeenschap in Duitsland spreekt van "ongekende discriminatie".
Lees meer

Kolenkachels, eenzaamheid en DDR

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Ze vormen een cultuur op zichzelf: de voorleespodia in Berlijn. Met teksten over nooit gerealiseerde ambities, werkloosheid en het leven van vóór de Wende vertellen zij het verhaal van veel inwoners van de Duitse hoofdstad.
Lees meer

Blair: "Geen Frans-Duits-Engels triumviraat in EU"

Achtergrond - 13 februari 2004
(13 februari 2004) Gisteravond heeft de Britse premier Tony Blair, die een bezoek brengt aan Berlijn, geruchten over het nastreven van een 'triumviraat' door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de EU een halt toegeroepen. Die geruchten zijn niet waar, aldus Blair. "Niemand in de EU zal van de nauwe samenwerking tussen de grootste landen worden uitgesloten".
Lees meer

De olympische strijd tegen de giganten

Achtergrond - 12 februari 2004
(12 februari 2004) Leipzig in februari: een grauwe sluier hangt over de stad, het regent pijpenstelen. Haastig lopen de voetgangers over straat, nerveuze automobilisten zetten hun ruitenwissers op de snelste stand. De stad ziet er vandaag troosteloos uit. Hopelijk komen niet uitgerekend vandaag fans van de Olympische Spelen langs om de sfeer te proeven. Afgezien van een paar plakkaten met het kleurrijke vlammenlogo 'One Family' - ontworpen door het Amsterdamse bureau Total Identity - is er van die olympische sfeer niets te merken.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger