Artikelen
Mak: Pas op voor normalisering van racisme
Achtergrond - 3 november 2009
De manier waarop Nederland omgaat met zijn minderheden kan de voorfase zijn van discriminatie en geweld. Dat zei schrijver Geert Mak maandag in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, waar hij samen met voormalig Bondsdagpresident Rita Süssmuth de Von der Gablentz Prijs in ontvangst nam. “Nederland zou nog wel eens wat meer zelfonderzoek kunnen gebruiken.”
Lees meer
'Wessis' willen niet in Oost-Duitsland studeren
Achtergrond - 2 november 2009
West-Duitse studenten kiezen zelden voor een studie in Oost-Duitsland. Liever nog gaan ze naar Nederland of Oostenrijk. En dat terwijl ze in de voormalige DDR geen collegegeld hoeven te betalen. Dat blijkt uit een studie van het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE).
Lees meer
Hoe een 'gentleman-IM' een gezin verwoestte
Achtergrond - 30 oktober 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
Karlheinz Schädlich was in alles een atypische Oost-Duitser. De hoogleraar Geschiedenis was een bohémien, een anglofiel met een voorliefde voor tweedjasjes, goede whisky en jazz. Maar hij was ook ‘IM Schäfer’, die de lotgevallen van zijn familie aan de Stasi doorspeelde. Zijn nicht Susanne Schädlich verwoordt in haar boek ‘Mijn oom, vriend en verrader’ haar tragische familiegeschiedenis. “Vergeven kan ik hem nooit.”
Lees meer
Het Tränenpalast
Achtergrond - 28 oktober 2009
Het is even zoeken naar het Tränenpalast. Jarenlang sprong het frisblauwe gebouwtje naast station Friedrichstrasse direct in het oog. Ten tijde van de Muur deed het dienst als grensovergang van Oost- naar West-Berlijn; nu ligt het verstopt onder bouwplastic achter een reusachtig kantorencomplex in aanbouw.
Lees meer
Merkels ministersploeg
Achtergrond - 26 oktober 2009
Merkel heeft haar nieuwe regering rond. Zaterdag stelde ze haar ministersploeg voor, met naast een aantal oude bekenden ook veel nieuwe gezichten. Duitslandweb zet alle ministers op een rij.
Lees meer
CDU'ers kritisch over regeerakkoord
Achtergrond - 26 oktober 2009
Nog geen maand na de verkiezingen heeft de nieuwe coalitie van CDU/CSU en FDP een regeerakkoord. Kanselier Merkel en FDP-leider Westerwelle willen er vanavond hun handtekening onder zetten, maar de kritiek op het coalitieverdrag is groot.
Lees meer
Het wonder Bondsrepubliek
Boeken - 22 oktober 2009
Konrad Adenauer en Willy Brandt, maar ook Günter Grass, Peter Sloterdijk en Rainer Werner Fassbinder: allemaal hebben ze een gezichtsbepalende rol gespeeld in de Bondsrepubliek. De nieuwe bundel ‘Het wonder Bondsrepubliek’ biedt een terugblik op zestig jaar Duitse geschiedenis aan de hand van leven en werk van twintig prominente Duitsers. Een voorpublicatie.
Lees meer
'HirnHop', 'Diskurspop' en Duitse technosoul
Achtergrond - 22 oktober 2009
Liefhebbers van Duitse popmuziek opgelet. Op 6 november is het weer tijd voor ‘Ein Abend in Amsterdam’. Dan wordt in poptempel Paradiso de balans opgemaakt van het Duitse poplandschap twintig jaar na de val van de Muur.
Lees meer
De Duitse eenheid aan het Balatonmeer
Achtergrond - 21 oktober 2009
Het Balatonmeer was in de tijd van de Muur een van de zeldzame plekken waar West- en Oost-Duitsers elkaar konden ontmoeten. Het Hongaars Cultureel Instituut te Berlijn laat deze decennia met een multimediale tentoonstelling van Péter Forgács herleven. Resultaat is één grote bewegende show van persoonlijke herinneringen.
Lees meer
Neues Museum heelt Berlijns gehavende hart
Achtergrond - 19 oktober 2009
Met een feestelijke ceremonie opende de Duitse kanselier Angela Merkel vorige week het Neues Museum in Berlijn. Daarmee is het wereldberoemde Museumsinsel in de Duitse hoofdstad, deel van het werelderfgoed, eindelijk voltooid. ,,Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gehavende hart van de stad weer geheeld.”
Lees meer