Artikelen

Regarding the Pain of Others

Boeken - 20 januari 2005
(20-01-2005) Wat voor uitwerking hebben oorlogsfoto's op mensen? Over deze vraag schreef de Amerikaanse publicisite Susan Sontag een essay, getitld 'Regarding the Pain of Others'.

Lees meer

The kaiser: New research on Wilhelm II's role in Imperial Germany

Boeken - 20 januari 2005
(20-01-2005) Eerder dit jaar werd de beroemde historicus John Röhl geëerd met een feestbundel ter ere van zijn 65e verjaardag. 'The Kaiser: New research on Wilhelm II's role in Imperial Germany' is een echte feestbundel, rijk gevuld met twaalf mooie bijdragen over de laatste Duitse keizer. De bundel is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe deze monarch - over wie de eigenaardige anekdotes zich opstapelen - wetenschappelijk geïnterpreteerd moet worden.

Lees meer

The Claims of Culture. Equality and Diversity in the Global Era

Boeken - 20 januari 2005
(20-01-2005) De vraag 'wie zijn wij?' wordt op het moment in Europa en de VS als zeer urgent ervaren. Die conclusie dringt zich althans op als we een aantal politiek-theoretische en -filosofische publicaties van de afgelopen tijd overzien. 'Who are We?' is zelfs de titel van het laatste boek van de Amerikaanse conservatief Samuel Huntington. Deze vraag leeft echter niet minder aan links-liberale zijde, zoals blijkt uit het recentste boek van politiek filosoof Seyla Benhabib (1950), één van de belangrijkste hedendaagse vertegenwoordigers van het model van de deliberatieve democratie binnen de politieke filosofie.

Lees meer

Duitse dienstplicht opnieuw onder vuur

Achtergrond - 20 januari 2005
(20 januari 2005) Het hoogste bestuurlijke gerechtshof in Leipzig heeft de regering woensdag in het gelijk gesteld in een zaak tegen een 22-jarige student, die het niet eens was met zijn dienstplichtoproep. Het gerechtshof weerlegde daarmee een eerder oordeel, dat het huidige dienstplichtsysteem in strijd zou zijn met de grondwet. Vanuit verschillende partijen kwam niettemin kritiek op de uitspraak van gisteren.

Lees meer

Opening Einsteinjaar in Berlijn

Achtergrond - 19 januari 2005
(19 januari 2005) Bondskanselier Schröder opent vandaag samen met minister van Wetenschap Edelgard Bulmahn en achthonderd genodigden het Einsteinjaar 2005. De festiviteiten van vandaag vormen de opmaat voor talrijke tentoonstellingen en activiteiten die de beroemde wetenschapper Albert Einstein dit jaar zullen eren.

Lees meer

Bach, Bukowski en Berlijn

Achtergrond - 18 januari 2005
(18 januari 2005) Dat Bach een Duitser is, weet iedereen. Dat Charles Bukowski er ook een is, weet diens grootste fan, de Berlijnse auteur Falko Hennig. Toen hij Willem van Ekeren in Bukowski’s geboorteplaats teksten van de Amerikaans-Duitse schrijver op Bach hoorde vertolken, besloot hij de Nederlandse musicus naar Berlijn te halen. Afgelopen weekend toerde Van Ekeren met 'Bach-Bukowski' van salon naar voorleesbühne.

Lees meer

Bijbanen of bijbeunen?

Achtergrond - 17 januari 2005
(17 januari 2005) Mogen politici geld verdienen naast hun baan als volksvertegenwoordiger? Met deze vraag is het politieke nieuwjaar in Duitsland losgebrand. De afgelopen weken zijn verschillende politici van bijna alle grote partijen in opspraak geraakt na onthullingen over goedbetaalde nevenfuncties in het bedrijfsleven. Als antwoord op de onthullingen pleiten de regeringsfracties van SPD en Die Grünen nu voor aanscherping van gedragsregels voor politici.

Lees meer

Duitse media zeer geïrriteerd over prins Harry

Achtergrond - 14 januari 2005
(14 januari 2005) De Duitse media zijn boos op de Engelse prins Harry. De jongste zoon van troonopvolger Charles verscheen op een verkleedfeestje in een nazi-kostuum en droeg een band met het hakenkruis. In Engeland was men geschokt, maar in Duitsland reageert de pers ook geïrriteerd: "Het is duidelijk dat de Engelsen de oorlog grondiger zijn vergeten dan wij", aldus weekblad Der Spiegel.

Lees meer

Moordenaar modekoning Moshammer opgepakt 

Achtergrond - 14 januari 2005
(14 januari 2005) De politie in München heeft afgelopen zaterdag een 25-jarige man gearresteerd voor de moord op de excentrieke Duitse mode-ontwerper Rudolph Moshammer. De man heeft inmiddels bekend. Hij zou ruzie met Moshammer hebben gekregen over de betaling van seksuele diensten. Moshammer werd vrijdagochtend dood aangetroffen in zijn woning in München. Hij was gewurgd met een telefoonkabel.

Lees meer

Die Grünen bestaan 25 jaar

Achtergrond - 13 januari 2005
(13 januari 2005) Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Die Grünen werden opgericht. De protestbeweging is inmiddels uitgegroeid tot een achtenswaardige regeringspartij. Zelf vieren die Grünen hun verjaardag niet, maar er wordt in de Duitse media wel veel aandacht aan besteed. Al was het alleen maar om die oude foto's weer te kunnen publiceren.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger