Artikelen

Zo leest Berlijn

Columns - 1 oktober 2003
(1 oktober 2003) Het bestaan van de Berliner Zeitung kan niemand die langer dan een dag in Berlijn is geweest zijn ontgaan. Als je niet 's ochtends voor de ingang van het S-Bahnstation of 's middags voor de supermarkt bent aangesproken door een student met een stapel exemplaren van deze krant onder de arm en pen en aanmeldingsformulier in de aanslag, dan wel 's avonds in de kroeg.
Lees meer

Waar gaan we heen?

Achtergrond - 30 september 2003
(30 september 2003) Als je in Duitsland goedkoop wilt reizen of als je plaats hebt in je auto, maak je gebruik van de Mitfahrzentrale. In de meeste grote steden is zo'n organisatie te vinden. Dat werkt goed, maar de klassieke Mitfahrzentrale heeft inmiddels concurrentie gekregen: steeds meer mensen vinden reisgenoten via het internet, door heel Europa.
Lees meer

"Ik vind falen heel normaal"

Achtergrond - 26 september 2003
(26 september 2003) Op vrijdag 17 oktober vindt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de première van Molières 'Tartuffe' door het Nationale Toneel plaats. De regie is in handen van de Duitse regisseur Jürgen Gosch (Schauspielhaus Berlin), die regelmatig in Nederland werkt. Wat drijft een gerenommeerde Duitse regisseur om met Nederlandse acteurs te werken? En hoe ervaart hij de verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse theaterlandschap? De redactie van Duitslandweb had een gesprek met Jürgen Gosch, over zijn ervaringen in Nederland, zijn wijze van regisseren en zijn ultieme droomproductie.
Lees meer

Uitspraak hoofddoek doet stof opwaaien

Achtergrond - 26 september 2003
(26 september 2003) Afgelopen woensdag deed het Bundesverfassungsgericht, het hoogste federale gerechtshof in Duitsland, uitspraak in een geruchtmakende zaak. De islamitische lerares Fereshta Ludinmag voorlopig les geven met haar hoofddoek op.
Lees meer

Zorro uit het Oosten

Boeken - 24 september 2003
Dat de DDR populair is in Duitsland, tonen niet alleen de DDR-shows op televisie, maar ook boeken van schrijvers die in de DDR zijn opgegroeid: Jakob Heins 'Mein erstes T-Shirt' (2001), Jana Hensels 'Zonenkinder' (2002) of André Kubiczeks 'Junge Talente' (2002). Ze hebben een nostalgische kijk op het verleden gemeenschappelijk. Herinneringen zijn altijd anders dan de gebeurtenissen die zich werkelijk hebben afgespeeld, lijkt het. Martin Schröder (1967), eveneens van DDR-komaf, kiest een andere weg. Zijn debuut 'Allgemeine Geschäftsbedingungen' is gesitueerd in het hedendaagse Berlijn. Zijn boek toont sociaal engagement en een kritische kijk op de huidige Bondsrepubliek.
Lees meer

Stoiber definitief terug van weggeweest

Achtergrond - 22 september 2003
(21 september 2003) De Christlich Soziale Union (CSU) is er als eerste politieke partij in de geschiedenis van de Bondsrepubliek in geslaagd om een tweederde meerderheid in een deelstaatparlement te bemachtigen. De partij van minister-president Edmund Stoiber behaalde tijdens de verkiezingen in Beieren gisteren 61,2 procent van de stemmen, een winst van 11,3 procent ten opzichte van de verkiezingen in 1998. Dat betekent dat de christen-democraten 124 van de in totaal 180 zetels in de Beierse Landtag mogen bezetten, vier meer dan de tweederde meerderheid. Deze meerderheid stelt de CSU in de gelegenheid om eigenmachtig grondwetswijzigingen ter goedkeuring aan de Beierse kiezers voor te leggen.
Lees meer

"Een museum voor Hitlers vijfde colonne"

Achtergrond - 20 september 2003
(18 september) In juli 2002 heeft de Bondsdag besloten om de bouw van een Zentrum gegen Vertreibungen te ondersteunen, dat moet herinneren aan de slachtoffers van verdrijving in Europa tijdens de twintigste eeuw. Een locatie werd daarbij echter niet genoemd. Inmiddels luidt de vraag: moet het centrum in Berlijn worden gevestigd? Bondskanselier Schröder weet het antwoord al: "nee".
Lees meer

Kwantiteit of kwaliteit?

Achtergrond - 16 september 2003
(16 september 2003) In Duitsland heerst al geruime tijd een discussie over de hoeveelheid Duitse liedjes die op de radio te beluisteren zijn. Volgens politici en de Duitse platenmaatschappijen zijn dat er te weinig. Maar kunnen radiostations ook daadwerkelijk gedwongen worden meer Duitse producties uit te zenden? De Duitse radio-verslaggever Hendrik Lünenborg geeft commentaar op de kwestie.
Lees meer

Oranje keert terug in Duitsland

Achtergrond - 15 september 2003
(15 september) Slot Oranienbaum bij Berlijn wordt de komende jaren gerestaureerd. Nederlandse kunstenaars mogen de toekomstige bestemming van het voormalige Oranje-kasteel mede bepalen.
Lees meer

Duitse vragen zonder Nederlandse antwoorden

Columns - 12 september 2003
Ik loop inmiddels al vijf jaar rond in Nederland. Onlangs heb ik mijn studie in het noorden verruild voor werk in het westen - een vaak voorkomend verschijnsel voor menig afgestudeerde Nederlander en een bekend fenomeen in Duitsland. Maar ik ben Duitser in Nederland.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger