Nederland-Duitsland: ‘Ga toch kaas eten!’
Sat.1 tv-duel vol clichés kan publiek niet boeien
Achtergrond - 8 juni 2010
De rivaliteit tussen Duitsland en Nederland bestaat nog steeds - een beetje. De Duitse commerciële zender Sat.1 wijdde er een tv-show aan: ‘Deutschland gegen Holland. Das Duell’. Maar voor een drie uur durend programma was het niet genoeg. De show verzandde in clichés.
Bijna 3 miljoen Duitsers keken er naar, ruim tweeduizend mensen waren ervoor naar de studio op Tempelhof, het voormalige Berlijnse vliegveld, gekomen. ‘Deutschland gegen Holland. Das Duell’ was vorige week woensdag een avondvullend programma op Sat.1, één van de grote Duitse commerciële zenders.
Maar de rivaliteit tussen beide voetballanden is toch niet meer zo groot dat je er een drie uur durende tv-show mee kunt vullen, zelfs niet vlak voor een WK voetbal. De Duitse presentator Johannes B. Kerner deed zijn best om de aloude vete tussen de twee voetballanden te doen opleven: “In 1974 waren de Hollanders beter maar Duitsland won. Holland kreeg in Duitsland een revanche. En daarna waren wij weer aan de beurt.“
Hondenrassen raden
De bedoeling van de show was voor het WK in Zuid-Afrika deze maand te bepalen welk land het beste is. Twee prominente teams speelden tegen elkaar. Voor Nederland: goochelaar Hans Klok, ex-voetballer Erik Meijer, Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn, zangeres Loona, presentator Harry Wijnvoord, voormalig kindster Heintje, ex-voetballer Youri Mulder, de Nederlandse winnares van de Duitse Popstars Tialda van Slogteren, ex-voetballer Aron Winter, zangeres Ellen ten Damme en zanger Bastiaan Ragas. Voor Duitsland: acteur Til Schweiger, komiek Annette Frier, gewichtheffer Matthias Steiner, model Lena Gercke, acteur Jürgen Vogel, presentatrice Ulla Kock am Brink, handballer Stefan Kretzschmar, actrice Andrea Sawatzki, acteur Steffen Wink, zangeres Jeanette Biedermann en komiek Kaya Yanar.
Zij moesten gekleurde auto’s zo parkeren dat hun nationale vlag zichtbaar werd, vragen over Duitsland en Nederland beantwoorden, hondenrassen raden en zo langzaam mogelijk in een caravan rijden. Weinig creatieve spelletjes die het publiek niet lang konden boeien.
Dat is een goed teken. Niet voor het showprogramma van Sat.1, maar wel voor de relatie tussen de twee buurlanden. De rivaliteit is afgezwakt. De belangrijkste onderdelen van de voetbalvete, die Kerner in zijn historische overzicht noemde, zijn van te lang geleden. De laatste keer dat beide landen tijdens een groot toernooi tegen elkaar speelden was tijdens het EK in 2004. Toen eindigde de wedstrijd in 1:1 en was er van een grote vete geen sprake. Dus er is nu ook helemaal reden om iets tegen het buurland te hebben.
Halve finale
Kerner en zijn twee teams hadden het moeilijk om de show overeind te houden. Ze moesten de fans in de studio in hun oranje shirts of met hun zwart-rood-gele vlaggetjes steeds opnieuw aanvuren met oppervlakkige grappen en clichés. Zo zeiden de Duitsers tijdens het caravanspel: “Niet eerlijk. Langzaam rijden kunnen de Hollanders veel beter.” De Nederlanders schreeuwden terug: “Wij kunnen alles beter.” Toen het Nederlandse publiek even later het oranje team aanmoedigde, zei acteur Til Schweiger: “Ga toch kaas eten.” Meer dan de oude clichés hadden de beroemdheden niet in hun repertoire.
Dat de Nederlanders uiteindelijk wonnen, deed er niet zoveel meer toe. Ze hadden meer punten in de spelletjes gekregen, die ze maar nipt hadden gewonnen. De beker namen de twee teams samen in ontvangst.
Het tv-duel was plat amusement en heeft één ding duidelijk laten zien: rivaliteit is slechts een spelletje. In ieder geval tot 6 juli, de dag van de eerste halve finale in Zuid-Afrika. Dan kunnen Nederland en Duitsland elkaar op z’n vroegst weer tegenkomen.
Jennifer Töpperwein is freelance journalist in Duitsland en nam dit jaar deel aan het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland
Foto 2: Nederland wint het tv-duel. Afb: Sat.1/Jens Koch
Lees meer over 'Sport':
Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.
EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.
Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar
Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.
50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München
De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling
Reacties
Geen reacties aanwezig