Christian Wulff wordt nieuwe bondspresident
Minister-president van Nedersaksen favoriet van CDU/CSU en FDP

Achtergrond - 3 juni 2010

Christian Wulff, minister-president van Nedersaksen, wordt de nieuwe Duitse president. Kanselier Merkel (CDU) stelde hem vanavond voor aan het Duitse publiek. Wulff zegt "alles te willen doen om het saamhorigheidsgevoel van de Duitsers te versterken". Hij volgt Köhler op, die maandag onverwacht opstapte.

Christian Wulff wordt nieuwe bondspresident
© dpa/picture-alliance

De keuze voor Christian Wulff (50) komt verrassend en snel. De afgelopen twee dagen circuleerden vele namen voor het presidentschap. Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen (CDU) werd het vaakst genoemd als favoriet van kanselier Merkel, maar zij is het nu toch niet geworden. Binnen de CDU zou er teveel weerstand tegen haar hebben bestaan, omdat zij in de huidige criris niet genoeg gewicht zou hebben.

Rustige man uit het politieke midden

Kanselier Merkel, FDP-leider Westerwelle en CSU-voorzitter Seehofer werden het eerder vandaag eens over Wulff, berichten Duitse media. De CDU'er uit Nedersaksen zou zich gisteren zelf voor het presidentschap hebben aangeboden, schrijft Der Spiegel. Hij werd weliswaar direct na het aftreden van Köhler als mogelijke president genoemd, maar de vraag was begin deze week of hij wel ambities in die richting had. Hem ontbreekt het aan "het absolute verlangen naar macht", zei hij twee jaar geleden nog in een interview.

Wulff, van huis uit jurist, is sinds 2003 minister-president van de deelstaat Nedersaksen, waar hij een coalitie van CDU en FDP leidt. Hij geldt als een rustige man uit het politieke midden. Hij polariseert niet graag, schrijven de Duitse media in hun portretten. Zijn laatste verkiezingscampagne in 2008 voerde hij in presidentiële stijl, aldus Welt Online. Zijn tegenstanders noemen hem kleurloos en weinig uitgesproken.

Anders dan zijn voorganger Köhler twijfelt Wulff niet aan zichzelf, aldus nieuwssite ZDF Heute. Als 34-jarige nieuwkomer nam hij het in 1994 op tegen de populaire Gerhard Schröder, toen namens de SPD minister-president van Nedersaksen. In 1998 verloor Wulff opnieuw van de latere bondskanselier, maar in 2003 won hij van de huidige SPD-voorzitter Siegmar Gabriel. Zijn regeerstijl wordt getypeerd als onopvallend en efficiënt.

Joachim Gauck tegenkandidaat

De nieuwe president wordt deze maand gekozen door de Bundesversammlung, een speciale vergadering van Bondsdag en Bondsraad. CDU, CSU en FDP hebben daarin een meerderheid. Daarom is de keuze van deze drie partijen voor Wulff doorslaggevend.

Oppositiepartijen SPD en Groenen meldden direct na de bekendmaking van Wulffs kandidatuur vanavond een tegenkandidaat te hebben. Zij willen dat Joachim Gauck, voormalig lid van de DDR-burgerrechtsbeweging en tot 2000 beheerder van de Stasi-archieven, president wordt. De nominatie van Wulff dient slechts de machtspolitieke belangen van Merkel, aldus SPD-voorzitter Sigmar Gabriel op de ARD-televisie.

Horst Köhler stapte maandag op omdat hij vond dat het respect voor zijn ambt was uitgehold door de kritiek op zijn uitspraken over het Duitse leger. Dat zou ook voor handelsbelangen kunnen worden ingezet, zei Köhler direct na een bezoek aan Afghanistan. Hoewel hij later zei verkeerd te zijn begrepen, verstomde de kritiek op zijn uitspraken niet. Köhler gold volgens politieke commentatoren als intellectueel niet autoritair genoeg en twijfelde hij al langer aan zichzelf en zijn presidentschap. Hij zou te weinig invloed op het maatschappelijk debat en de politiek hebben gehad. Bij veel Duitsers was de bescheiden en vriendelijke voormalige bankier overigens wel geliefd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger