Merkel kondigt 80 miljard aan bezuinigingen aan
Achtergrond - 7 juni 2010Duitsland heeft magere jaren voor de boeg. Met ruim 80 miljard euro aan bezuinigingen tot 2014 hoopt Merkels regering de schulden te beteugelen. Het mes gaat vooral in de sociale voorzieningen. Ook het bedrijfsleven moet offers brengen.
In een persconferentie maandagmiddag gaf bondskanselier Merkel aan dat vooral bij de sociale voorzieningen en het bedrijfsleven de klappen vallen. Burgers zullen meer moeten betalen voor de gezondheidszorg. De belastingen gaan over het algemeen niet omhoog. Investeringen in onderwijs en onderzoek en in infrastructuur en bouw blijven overeind.
Het Duitse leger wordt gereorganiseerd, maar de coalitie van CDU/CSU en FDP is het er nog niet over eens op welke manier.
Voorzieningen uitgekleed
Bezuinigingen treffen onder meer de ouderschapsverlofregeling ‘Elterngeld’. Uitkeringsontvangers en hogere inkomens komen niet meer voor deze regeling in aanmerking. De uitgaven aan werklozen, onder meer voor arbeidsmiddeling, gaan omlaag. Alle inspanning in de arbeidsbemiddeling moet zich richten op de 700.000 alleenstaande moeders en de meer dan een miljoen vijftig-plussers die zonder werk zitten, aldus Merkel.
De regering wil verder een heffing op financiële transacties invoeren en een heffing op vliegverkeer. Veel grote bedrijven die nu nog zijn vrijgesteld van een energiebelasting moeten die in de toekomst wel gaan betalen. De Deutsche Bahn moet een deel van de winst afdragen aan de staatskas. Voor de herbouw van het Berlijnse stadsslot trekt de zwart-gele coalitie de komende jaren geen geld uit.
Oppositiepartijen SPD, Groenen en Die Linke waarschuwen de regering voor de effecten van bezuinigingen op de sociale voorzieningen. De begrotingsexpert van de SPD, Carsten Schneider, zei vooraf in de Berliner Zeitung dat de sociaal zwakkeren de dupe zijn van een “mislukte begrotingspolitiek”.
Merkel benadrukte dat de Duitse grondwet de regering verplicht de staatsschuld te beperken. Deze 'Schuldenbremse' is door de vorige regering ingesteld. De staatsschuld is sindsdien alleen maar verder opgelopen. De begroting laat dit jaar waarschijnlijk een tekort zien van 5 procent van het bruto binnenlands product, 2 procent boven de norm die de EU hanteert.
Op 7 juli wil de regering het huishoudboekje voor 2011 en de financiële plannen tot 2014 klaar hebben.
Reacties
Geen reacties aanwezig