Regering verdedigt begroting in Bondsdag
Oppositie kraakt kabinetsbeleid met stevige taal

Achtergrond - 17 maart 2010

Het huishoudboekje van de Duitse nationale overheid laat komend jaar een recordschuld zien. Toch acht het kabinet extra uitgaven nodig om de economie weer aan te zwengelen. Oppositieleider Steinmeier (SPD) spreekt van de slechtste regering sinds tijden.

Regering verdedigt begroting in Bondsdag
© dpa/picture-alliance
Minister van Financiën Schäuble en Bondskanselier Merkel (beiden CDU) overleggen woensdag tijdens het begrotingsdebat.

"Exorbitant" noemde Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) het begrotingstekort zelf. Toch liet hij gisteren op de eerste dag van het begrotingsdebat weten dat dit jaar nog omvangrijke staatsuitgaven nodig zijn om uit de economische crisis te raken. Hij verzekerde dat het begrotingstekort van 80,2 miljard euro de komende jaren stapsgewijs gereduceerd wordt.

 

De coalitie van CDU/CSU en FDP noemde de begroting een ‘Gesamtkunstwerk’. De verwachte uitgaven voor 2010 bedragen 319,5 miljard euro. Dat is 16 miljard meer dan in 2009. Vanaf 2011 wil Duitsland 10 miljard euro per jaar gaan bezuinigen, zodat het in 2013 weer aan de criteria van het EU-stabiliteitspact voldoet.

 

Voor de oppositie, die bestaat uit drie linkse partijen, biedt het jaarlijkse begrotingsdebat een uitgelezen mogelijkheid om het regeringsbeleid te bekritiseren. Het commentaar loog er dan ook niet om. Volgens oppositieleider Frank-Walter Steinmeier (SPD) is Duitsland in jaren niet zo slecht geregeerd. De fractievoorzitter van de SPD maakte zich hard voor een strikte regulering van de financiële markt. Partijgenoot Carsten Schneider sprak van ‘financieel-politiek spookrijden’. Hij verweet de regering liever cadeautjes uit te delen aan hoteleigenaren, dan wat aan het begrotingstekort te doen. Daarmee doelde hij op de omstreden Btw-verlaging voor hotels die het kabinet dit jaar invoerde.

 

Gesine Lötzsch van Die Linke pleitte tegen beter weten in voor de invoering van een wettelijk minimumloon. Dit voorkomt niet alleen hongerlonen, maar spekt ook de Duitse staatskas, meent zij. De coalitie van christendemocraten en liberalen is een verklaard tegenstander van zo'n algemeen minimumloon. De Groenen nemen het Merkel kwalijk dat zij niet het eerder beloofde bedrag voor ‘Klimaschutz’ uitgeeft.

 

Merkel geeft toe dat Duitsland de komende jaren voor een grote opdracht staat. Zij spreekt van een ‘Herkulesaufgabe’ met twee onverenigbare doelen. Aan de ene kant moet de regering de staatskas op orde houden, aan de andere kant wil zij de kwakkelende economie aanzwengelen. Het begrotingsdebat in de Bondsdag loopt nog tot en met vrijdag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger