Artikelen

Verdrevenen teleurgesteld in Schröder

Achtergrond - 3 augustus 2004
(3 augustus 2004) Als eerste Duitse bondskanselier woonde Gerhard Schröder afgelopen weekeinde in Warschau de herdenking bij van de Poolse opstand van 1944. Schröder distantieerde zich van de eisen van de uit Polen verdreven Duitsers. De verdrevenen reageerden afkeurend. Een belangenorganisatie maakte gisteren bekend nog dit jaar rechtszaken te willen beginnen om de verloren bezittingen terug te eisen.

Lees meer

"Ontbijten tot twaalf uur 's nachts"

Achtergrond - 3 augustus 2004
(3 augustus 2004) Over één ding zijn ze het alledrie roerend eens: Berlijn is de ideale stad om een kamer te zoeken. Psychologiestudente Julie Visser (22), rechtenstudent Eric Idema (26) en aankomend historica Kim Beaumont (22) hebben het afgelopen halfjaar met een Erasmus-beurs op zak hun universiteit in Amsterdam verruild voor een studieplek in de Duitse hoofdstad.

Lees meer

Zondag

Columns - 3 augustus 2004
(3 augustus 2004) Ik ben nooit een tegenstander geweest van de koopzondag. Heel handig juist. Als je de hele week werkt en je alleen op zaterdag de stad in kunt voor de hoognodige extra aankopen, dan levert dat alleen stress op toch? Nee, ontspannen is het niet, op zondag met heel Amsterdam en omstreken door de Kalverstraat lopen. Maar de ervaren zondagshopper weet hoe hij de rust moet bewaren: doelbewust winkelen en vroeg op pad. In Berlijn zijn de winkels op zondag gesloten. En wat blijkt: dat is fijn.

Lees meer

Karlsruhe verbiedt nieuwe onderwijswet

Achtergrond - 28 juli 2004
(28 juli 2004) Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe heeft de wet waarmee minister Edelgard Bulmahn (SPD) van Onderwijs het jonge wetenschappers sneller mogelijk wil maken om professor worden, als ongrondwettelijk verklaard. De deelstaten Beieren, Saksen en Thüringen hadden een klacht tegen de wet ingediend. Met de uitspraak is de discussie over de competenties van de centrale overheid en de deelstaten op onderwijsgebied opnieuw opgelaaid.

Lees meer

Klinsmann nieuwe bondscoach

Achtergrond - 27 juli 2004
(27 juli 2004) Jürgen Klinsmann wordt de nieuwe bondscoach van het Duitse nationale voetbalelftal. Gisteren werd bekend dat Klinsmann en de Duitse voetbalbond DFB het eens zijn over een verbintenis tot en met het wereldkampioenschap van 2006.

Lees meer

Westerwelle's coming-out

Achtergrond - 26 juli 2004
(26 juli 2004) Guido Westerwelle, partijleider van de FDP, zet zich sinds zijn recente coming-out, in voor de rechten van homoseksuelen in Duitsland. Dat levert in de Duitse pers kritische commentaren op. Tijdens het feest ter ere van de vijftigste verjaardag van CDU-partijleider Angela Merkel verscheen hij voor het eerst in het openbaar met zijn vriend, de zakenman Michael Mronz. Omdat Westerwelle nooit over zijn privé-leven wilde praten, is zijn coming-out opmerkelijk. In een interview in Der Spiegel eist hij nu meer rechten voor homoseksuelen.

Lees meer

Opmerkelijk loonakkoord Daimler-Chrysler

Achtergrond - 23 juli 2004
(23 juli 2004) Daimler-Chrysler heeft vannacht met zijn bedrijfsraad en vakbond IG Metall een akkoord gesloten waardoor zesduizend banen van een Mercedesfabriek nabij Stuttgart tot 2012 behouden zullen blijven. Omdat de werknemers loon inleveren en langer gaan werken, voert de autofabrikant zijn dreigement niet uit om de banen naar elders te verplaatsen.

Lees meer

Vrijspraak in Mannesmannproces

Achtergrond - 22 juli 2004
(22 juli 2004) Met de vrijspraak van alle aangeklaagden is vanmorgen een eind gekomen aan het Mannesmannproces, één van de spectaculairste economische rechtszaken uit de Duitse geschiedenis. Het Gerechtshof in Düsseldorf achtte het niet bewezen dat de aangeklaagden zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, toen zij in 2000 betrokken waren bij de overname van het Mannesmann-concern door het Britse Vodafone.

Lees meer

Het wonder van de geboorte

Columns - 22 juli 2004
(22 juli 2004) In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, Hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.

Lees meer

Balkenende looft Duits verzet

Achtergrond - 21 juli 2004
(21 juli 2004) Minister-president Balkenende hield gisterenavond in Berlijn een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de mislukte bomaanslag op Hitler, gisteren zestig jaar geleden. Onder zijn gehoor bevonden zich bondskanselier Schröder, president Köhler en vijfhonderd rekruten van het Duitse leger die tijdens een ceremonie de eed van trouw aflegden.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger