Artikelen

SPD-partijcongres wil geen BTW-verhoging

Achtergrond - 10 januari 2005
(10 janauri 2005) Aan het begin van het SPD-partijcongres, dat vandaag in Weimar plaatsvindt, maakte kanselier Gerhard Schröder duidelijk, dat de BTW in Duitsland niet verhoogd zal worden. De minister-president van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Heide Simonis, had een BTW-verhoging voorgesteld ten gunste van een daling van het werkgeversdeel van de loonkosten.

Lees meer

Vrachtverkeer in Duitsland betaalt tol

Achtergrond - 10 januari 2005
(10 januari 2005) Vanaf 1 januari 2005 moeten vrachtwagens tol betalen op de Duitse Autobahn. In de nieuwjaarsnacht, precies om 12 uur, trad het nieuwe satellietgestuurde tolsysteem in werking. Zestien maanden na de geplande invoering dragen transportbedrijven uit heel Europa nu de zogenaamde LKW-Maut af aan de Duitse schatkist. Verwacht wordt, dat andere Europese landen het voorbeeld van dit tolsysteem zullen volgen. Transportbedrijven rekenen intussen op flinke prijsstijgingen.

Lees meer

Tien-punten-plan FDP voor machtswisseling

Achtergrond - 7 januari 2005
(7 januari 2005) FDP-voorzitter Guido Westerwelle presenteerde gisteren op het jaarlijkse liberale partijcongres een tien-punten-plan voor een machtswisseling bij de Bondsdagverkiezingen van 2006. De FDP wil graag regeren. De bijeenkomst werd overschaduwd door interne kritiek.

Lees meer

Nederlandse stijl?

Achtergrond - 7 januari 2005
(7 januari 2005) Het Nederlandse voetbal wordt in Duitsland vaak gekarakteriseerd als fijnzinnig en elegant. Nu de Duitse clubs zich opmaken voor de tweede seizoenshelft, wordt de vraag weer actueel waarom de Nederlandse trainers die werkzaam zijn in de Duitse Bundesliga dit dan niet uitdragen. En: als Dick Advocaat en Bert van Marwijk niet voor voetbalkunst op het veld zorgen, wie dan wel?

Lees meer

Spanningen tussen CSU en CDU niet verdwenen

Achtergrond - 6 januari 2005
(6 januari 2005) In het Beierse Wildbad Kreuth begon gisteren het jaarlijkse partijcongres van de CSU. Traditioneel voert hier kritiek op zusterpartij CDU, aan wie de CSU in de Bondsdag gelieerd is, de boventoon. Landesgruppenchef Michael Glos haalde de ‘Kreuther geest’ uit de fles, door onder meer te beweren dat CDU-partijleider Angela Merkel niet in staat is te functioneren in teamverband.

Lees meer

Duitsland tast diep in buidel voor Azië

Achtergrond - 5 januari 2005
(5 januari 2005) Tijdens een grote benefietuitzending van de ZDF is 40 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Bondskanselier Schröder liet bovendien weten dat de Duitse overheid de financiële hulp tot 500 miljoen euro zal aanvullen. Daarmee is Duitsland samen met Australië de grootste geldschieter na de ramp.

Lees meer

'Hartz IV levert veel minder op dan gepland'

Achtergrond - 4 januari 2005
(4 januari 2005) De plannen van de Bondsregering tegen de werkloosheid, Hartz IV, zullen veel minder geld besparen dan verwacht, aldus oppositiepartij CDU. Vooral het omstreden Arbeitslosengeld II levert niet zoveel op. Deze werkloosheidsuitkering op bijstandsniveau wordt aan veel meer mensen toegekend dan van tevoren was berekend.

Lees meer

Aap-noot-Maus

Achtergrond - 3 januari 2005
(3 januari 2005) Uniek in Berlijn: Nederlandse les op een middelbare school. De Alfred Wegener Oberschule heeft de primeur – vooral dankzij docent Norbert Look.

Lees meer

Meer dan duizend Duitsers vermist in Azië

Achtergrond - 3 januari 2005
(3 januari 2005) Een week na de zeebeving in Azië is het aantal Duitse slachtoffers dat kon worden geïdentificeerd, gestegen naar zestig. 46 Duitsers kwamen om in Thailand, veertien in Sri Lanka. Er worden nog steeds meer dan duizend Duitsers in het rampgebied vermist.

Lees meer

Holger Meins

Achtergrond - 1 januari 2005 Holger Meins
Holger Meins is vooral bekend vanwege de hongerdood die hij stierf in 1974, toen hij in gevangenschap verkeerde voor zijn aandeel in de terreur van de eerste generatie RAF-leden.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger