Artikelen

'Made in Germany' in gevaar

Achtergrond - 14 januari 2004
(14 januari 2004) In Duitsland is onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de EU-commissie denkt over de invoering van een label 'Made in EU' voor Europese producten. Hiermee zou het keurmerk 'Made in Germany' in gevaar komen. Regering, oppositie en economische vertegenwoordigers zijn het voor een keer allemaal met elkaar eens: 'Made in Germany' mag niet worden afgeschaft.
Lees meer

Struck wil 26 miljard euro op het leger bezuinigen

Achtergrond - 13 januari 2004
(13 januari 2004) Vandaag maakt minister van Defensie Peter Struck in Berlijn zijn bezuinigingsplannen voor het Duitse leger bekend. Struck wil zoals het er nu naar uitziet de komende jaren 26 miljard euro besparen. Het leger zal kleiner worden (tot in totaal 250 duizend soldaten en 75 duizend civiele medewerkers) en de plannen zullen ten koste gaan van de aanschaf van dure moderne wapens, zoals de Eurofighter.
Lees meer

Anni Friesinger zegeviert in Heerenveen

Achtergrond - 12 januari 2004
(12 januari 2004) Mooier kon het niet worden voor Anni Friesinger: op haar 27ste verjaardag werd ze in Heerenveen voor de vierde keer Europees kampioen allround schaatsen. "Deze titel betekent zoveel voor mij. Vooral hier, met dit fantastische publiek, en dan op mijn verjaardag: een mooier cadeau kon ik mezelf niet geven." Het publiek in het Thialfstadion zong uitbundig voor de Duitse schaatsster.
Lees meer

Poldermodel: voorbeeld en schrikbeeld

Columns - 12 januari 2004
(12 januari 2004) Europa is binnenland. Dat houd ik mijn collega's al jaren voor. Europa is binnenland en is tegelijk erg nationaal. Een nationale vakcentrale als de FNV moet daarom ook op twee plekken vertegenwoordigd zijn om het Europese beleid te beïnvloeden. In Den Haag als het bijvoorbeeld gaat om de opstelling van Balkenende in de voorjaarstop. Maar ook in de Europese vakbondskoepel, het EVV, voor de sociale dialoog en de vakbondslobby die zich direct op het Europese niveau richt. Zolang de Raad van Ministers aan de touwtjes trekt in de EU, is de afstemming in Den Haag onmisbaar.
Lees meer

Strijd over verhoging kijk- en luistergeld

Achtergrond - 9 januari 2004
(9 januari 2004) In Duitsland is een strijd losgebarsten over de hoogte van het kijk- en luistergeld. De commissie die daarover gaat, wil dat de bijdragen voor ARD, ZDF, Deutschlandradio en een aantal kleinere publieke zenders per 1 januari 2005 met 1,09 euro naar 17,24 euro worden verhoogd. De minister-presidenten van een aantal deelstaten zijn het daar niet meer eens.
Lees meer

Aanklacht tegen ministers vanwege Stabiliteitspact

Achtergrond - 8 januari 2004
(8 januari 2004) Europees commissaris voor Monetaire Zaken Pedro Solbes wil een klacht indienen bij het Europese Gerechtshof tegen de Raad van Europese ministers van Financiën. Deze ministerraad besloot in november Duitsland en Frankrijk geen sancties op te leggen voor het niet naleven van het stabiliteitspact. Eventuele sancties zouden de conjuncturele opleving in beide landen in gevaar kunnen brengen. Solbes, hierin gesteund door de juridische dienst van de EU-Commissie, stelt dat de ministers niet bevoegd waren om deze beslissing te nemen.
Lees meer

CSU wil met regering belasting hervormen

Achtergrond - 7 januari 2004
(7 januari 2004) De minister-president van Beieren Edmund Stoiber (van oppositiepartij CSU) wil samen met de Bondsregering een ingrijpende belastinghervorming in Duitsland ontwikkelen. Voorwaarde daarbij is dat de nieuwe belastingwet op 1 januari 2005 moet ingaan. Als dat niet lukt wil Stoiber pas weer in 2006 over een vereenvoudiging van het belastingstelsel praten, als er na de verkiezingen een CDU/CSU-regering zou komen.
Lees meer

Dorpse gevoelens in Berlijn

Columns - 7 januari 2004
(7 januari 2004) Rond één miljoen mensen vierden in Berlijn bij de Brandenburger Tor Oud en Nieuw. Ik was er niet bij. Ik stond op een dakterras in Mitte, met Eminem, Maxima, Dieter Bohlen, en andere verklede en niet verklede vrienden. In dit bonte gezelschap liep ik in de loop van de avond onverwacht een oud-collega van de VPRO en een studiegenoot uit Nederland tegen het lijf, die via via op ons feestje waren beland. De wereld is een dorp en vooral omdat ik dat zo weet te waarderen, maakt dat van mij een beetje een dorpsmiep.
Lees meer

Angst voor terugkeer 'staat in staat'

Achtergrond - 5 januari 2004
(5 januari 2004) In Duitsland gaan steeds meer stemmen op voor afschaffing van de dienstplicht en voor invoering van het beroepsleger. Tegenstanders van een dergelijk besluit waarschuwen voor de mogelijke, negatieve gevolgen.
Lees meer

Quo vadis, Berlin?

Columns - 29 december 2003
(29 december 2003) 2003 was voor Berlijn een ontnuchterend jaar. Een snelle uitweg uit de financiële en economische crisis is niet in zicht gekomen en de enorme werkloosheid drukt steeds zwaarder op het leven in de Duitse hoofdstad. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Wat zijn de perspectieven voor deze hoofdstad met zijn enorme schulden? Waar sta je, Berlijn? En waar ga je heen?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger