Artikelen

Schröder prijst Poetins beleid

Achtergrond - 9 juli 2004
(9 juli 2004) Afgelopen donderdag bracht bondskanselier Schröder een ééndaags bezoek aan Moskou. Met een groot aantal managers uit het Duitse bedrijfsleven in zijn kielzog werden meerdere plannen tot economische samenwerking op papier gezet. Terwijl Schröder het stabiele Russische investeringsklimaat prees, zweeg hij over de affaire-Joekos. Het bijna failliet verklaarde olieconcern is slachtoffer geworden van wat over het algemeen gezien wordt als politieke machtstrijd. Coalitiepartner De Groenen was dan ook zeer verontwaardigd over Schröders optreden.

Lees meer

Duits samenspel in Europees Parlement

Achtergrond - 8 juli 2004
(8 juli 2004) De benoeming van José Manuel Barroso door het Europese Parlement tot voorzitter van de Europese Commissie is onderdeel van een afspraak tussen de christen-democratische en sociaal-democratische fracties. Sinds kort worden beide door Duitsers geleid. Steunen de sociaal-democraten de benoeming van Barroso als voorzitter van de Europese Commissie, dan krijgen zij Josep Borrell als nieuwe parlementsvoorzitter.

Lees meer

Arbeidsmarkt profiteert niet van groei economie

Achtergrond - 7 juli 2004
(7 juli 2004) Enkele grote Duitse onderzoeksbureaus hebben hun prognoses voor de economische groei in de Bondsrepubliek naar boven bijgesteld. De 4,4 miljoen werklozen profiteren hier nog niet van.

Lees meer

Opvolging Völler splijt voetbalbond

Achtergrond - 6 juli 2004
(6 juli 2004) De Duitse voetbalbond DFB is er nog altijd niet in geslaagd een opvolger te vinden voor de afgetreden bondscoach Rudi Völler. Nadat wenskandidaat Otto Hitzfeld onverwacht voor de eer bedankt heeft, circuleren er meerdere namen. Ondertussen is de positie van DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder ter discussie gesteld naar aanleiding van diens autoritaire optreden in de zoektocht.

Lees meer

SPD wil splitsing voorkomen

Achtergrond - 5 juli 2004
(5 juli 2004) De partijtop van de SPD heeft gealarmeerd gereageerd op de oprichting van een vereniging die pretendeert de voorloper van een nieuwe linkse partij te zijn. Zo'n partij zou een verzamelbekken voor ontevreden SPD-kiezers kunnen worden. Ondertussen lijken de vakbonden bereid de linkse rijen te sluiten.

Lees meer

Test

Columns - 5 juli 2004
(5 juli 2004) Slippers zijn slecht voor de gezondheid. Dat hoor ik net op de radio. Het blad Ökotest heeft 25 soorten slippers onderzocht en slechts drie paar daarvan hebben de test goed doorstaan. De rest is in meer of mindere mate schadelijk voor nieren, lever en voortplantingsorganen. Morgen ga ik op vakantie. Ik werp een blik op mijn collectie slippers -ik draag graag slippers- en vraag me af hoe gevaarlijk mijn dierbare schoeisel is en of ik nog kinderen wil.

Lees meer

Nieuwe president strijkt plooien glad

Achtergrond - 2 juli 2004
(2 juli 2004) Duitsland heeft een nieuwe president. Gisterochtend werd Horst Köhler in de Bondsdag beëdigd. De oratie van de kersverse president vormde een moment waarnaar met spanning was uitgezien. Zou het een 'presidentiële' rede worden of zou Köhler zich laten verleiden tot het voeren van partijpolitiek?

Lees meer

Hoofddoekjes op of af?

Achtergrond - 1 juli 2004
De Duitse strijd om de hoofddoekjes is voorbij - althans voorlopig. Op 24 juni keurde het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig, de hoogste Duitse arbeidsrechtelijke instantie, de eerste wet op deelstaatniveau goed, die leraressen het dragen van het islamitische hoofddoekje op openbare scholen verbiedt.

Lees meer

1974 - Nederlaag zonder einde

Achtergrond - 1 juli 2004
Een grasmat, 22 paar schoenen met noppen eronder, een bal, twee netten: meer is het niet. En zoveel meer is het geworden. In de loop van de vorige eeuw veranderde het voetbalspel van een lollige bezigheid voor deftige heren in broeken tot over de knie in een volkssport waarin gemeenschappen hun dromen, verwachtingen en frustraties leggen, en met een bezetenheid en massaliteit die vandaag de dag nog steeds lijkt toe te nemen. Daarom was 7 juli 1974 voor talloze Nederlanders meer dan het teleurstellende gegeven dat de Duitse tegenpartij de bal een keer meer in het netje trapte.

Lees meer

Troost zoeken in de herinnering

Achtergrond - 1 juli 2004
Tegen Malta kan het Duitse elftal het tenminste nog. Afgelopen week hebben Rudi's reuzen met 7:0 van de voetbaldwerg gewonnen. Dat was de laatste tijd toch wel anders. Onlangs nog verloor het Duitse nationale elftal rond Oliver Kahn & Co. een oefeninterland met 1:5 van Roemenië.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger