Cultuurwebsite ‘Perlentaucher’ bestaat tien jaar
E-magazine zoekt naar parels in de literatuur

Achtergrond - 12 mei 2010

Het kopen van alle culturele bijlages in kranten is niet alleen duur, het lezen kost de meeste mensen ook te veel tijd. Het online cultuurmagazine Perlentaucher, dat dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, is een uitkomst voor de liefhebber. Door pittige commentaren geeft de site een overzicht van de nieuwste trends in de Duitse literatuur en cultuur.

Cultuurwebsite ‘Perlentaucher’ bestaat tien jaar
© dpa/picture-alliance
De oprichters van Perlentaucher.de bij de uitreiking van de Grimme Online Award in 2003.

De belangrijkste activiteit van Perlentaucher.de is het leveren van commentaar op commentaar. Het magazine beschouwt dagelijks de cultuurpagina’s in Duitse kranten. De commentaren op kunst, literatuur en cultuur die daar te vinden zijn, worden nog eens becommentarieerd door de auteurs van Perlentaucher.de, vaak in bijtende kritieken. Hetzelfde gebeurt met boekbesprekingen. De besprekingen in verschillende kranten worden kort samengevat en van commentaar voorzien. Om het aanbod compleet te maken kan de lezer via een link naar een online boekhandel het boek snel bestellen.

 

Auteursrecht

De traditionele Duitse kranten, die zich de kritieken moeten laten welgevallen, zijn niet zo gecharmeerd van Perlentaucher.de. Toen de site commentaren doorverkocht aan een online boekhandel was de maat vol. Volgens de dagbladen Frankfurter Allgemeine en de Süddeutsche Zeitung werd het auteursrecht geschonden. Daarop klaagden zij Perlentaucher.de aan. De kranten werden door verschillende gerechtshoven in het ongelijk gesteld en gingen in hoger beroep. In juli 2010 wordt de zaak behandeld door het Bundesgerichthof, de hoogste Duitse rechter.

 

Onder lezers is het e-magazine onveranderd populair. De site wordt per maand door ongeveer 900.000 bezoekers bekeken. In 2003 kreeg Perlentaucher.de de Grimme Online Award, een prijs voor kwalitatief hoogstaande websites. Volgens de jury is de website één van de weinige echt nieuwe uitdrukkingsvormen op internet, een ‘hypertekstcolumn’.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger