Artikelen

Opvolging Völler splijt voetbalbond

Achtergrond - 6 juli 2004
(6 juli 2004) De Duitse voetbalbond DFB is er nog altijd niet in geslaagd een opvolger te vinden voor de afgetreden bondscoach Rudi Völler. Nadat wenskandidaat Otto Hitzfeld onverwacht voor de eer bedankt heeft, circuleren er meerdere namen. Ondertussen is de positie van DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder ter discussie gesteld naar aanleiding van diens autoritaire optreden in de zoektocht.

Lees meer

SPD wil splitsing voorkomen

Achtergrond - 5 juli 2004
(5 juli 2004) De partijtop van de SPD heeft gealarmeerd gereageerd op de oprichting van een vereniging die pretendeert de voorloper van een nieuwe linkse partij te zijn. Zo'n partij zou een verzamelbekken voor ontevreden SPD-kiezers kunnen worden. Ondertussen lijken de vakbonden bereid de linkse rijen te sluiten.

Lees meer

Test

Columns - 5 juli 2004
(5 juli 2004) Slippers zijn slecht voor de gezondheid. Dat hoor ik net op de radio. Het blad Ökotest heeft 25 soorten slippers onderzocht en slechts drie paar daarvan hebben de test goed doorstaan. De rest is in meer of mindere mate schadelijk voor nieren, lever en voortplantingsorganen. Morgen ga ik op vakantie. Ik werp een blik op mijn collectie slippers -ik draag graag slippers- en vraag me af hoe gevaarlijk mijn dierbare schoeisel is en of ik nog kinderen wil.

Lees meer

Nieuwe president strijkt plooien glad

Achtergrond - 2 juli 2004
(2 juli 2004) Duitsland heeft een nieuwe president. Gisterochtend werd Horst Köhler in de Bondsdag beëdigd. De oratie van de kersverse president vormde een moment waarnaar met spanning was uitgezien. Zou het een 'presidentiële' rede worden of zou Köhler zich laten verleiden tot het voeren van partijpolitiek?

Lees meer

Hoofddoekjes op of af?

Achtergrond - 1 juli 2004
De Duitse strijd om de hoofddoekjes is voorbij - althans voorlopig. Op 24 juni keurde het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig, de hoogste Duitse arbeidsrechtelijke instantie, de eerste wet op deelstaatniveau goed, die leraressen het dragen van het islamitische hoofddoekje op openbare scholen verbiedt.

Lees meer

1974 - Nederlaag zonder einde

Achtergrond - 1 juli 2004
Een grasmat, 22 paar schoenen met noppen eronder, een bal, twee netten: meer is het niet. En zoveel meer is het geworden. In de loop van de vorige eeuw veranderde het voetbalspel van een lollige bezigheid voor deftige heren in broeken tot over de knie in een volkssport waarin gemeenschappen hun dromen, verwachtingen en frustraties leggen, en met een bezetenheid en massaliteit die vandaag de dag nog steeds lijkt toe te nemen. Daarom was 7 juli 1974 voor talloze Nederlanders meer dan het teleurstellende gegeven dat de Duitse tegenpartij de bal een keer meer in het netje trapte.

Lees meer

Troost zoeken in de herinnering

Achtergrond - 1 juli 2004
Tegen Malta kan het Duitse elftal het tenminste nog. Afgelopen week hebben Rudi's reuzen met 7:0 van de voetbaldwerg gewonnen. Dat was de laatste tijd toch wel anders. Onlangs nog verloor het Duitse nationale elftal rond Oliver Kahn & Co. een oefeninterland met 1:5 van Roemenië.

Lees meer

Eén zwaluw maakt nog geen NAVO-zomer

Achtergrond - 1 juli 2004
(1 juli 2004) Het voortbestaan van de NAVO hing aan een zijden draad. Zelden stond er zoveel op het spel tijdens een NAVO-bijeenkomst als tijdens de top van Istanbul op 28 en 29 juni. Na de hoogoplopende meningsverschillen over de oorlog in Irak tussen Frankrijk en Duitsland aan de ene kant en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië samen met Polen aan de andere kant, werd door veel analisten verwacht dat een mislukte top in Istanbul het einde van het bondgenootschap zou betekenen. Hoewel na afloop bleek dat het zo'n vaart niet liep, ziet de toekomst voor de NAVO er nog verre van rooskleurig uit.

Lees meer

Matte voorstelling in spectaculair gebouw

Achtergrond - 1 juli 2004
(1 juli 2004) In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU geeft het Amsterdamse kunst- en theatergezelschap Dogtroep tot 12 juli een voorstelling in de Nederlandse ambassade in Berlijn. Gebouw en voorstelling strijden om de aandacht van het publiek.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger