DDR-verleden blijft Linke verdelen
Nieuws
Achtergrond - 31 juli 2009
(2 maart 2009) Het DDR-verleden blijft de Linkspartei parten spelen. Volgens partijvoorzitter Oscar Lafontaine was er achter de Muur wel sprake van onrecht. Lafontaine reageert hiermee op de commotie rond zijn partijgenoot Bodo Ramelow, die de aard van de SED-dictatuur eerder in twijfel trok.
Ramelow zorgde vorige week voor veel commotie door openlijk vraagtekens te zetten bij het schietbevel aan de Muur en de grens tussen West- en Oost-Duitsland. Een illegale oversteek van de DDR naar de Bondsrepubliek kon weliswaar dodelijke gevolgen hebben, maar of er strikt juridisch van een schietbevel op vluchtelingen sprake was, kan worden betwijfeld, aldus Ramelow.
Ramelow, die voor zijn partij minister-president wil worden van de deelstaat Thüringen, stelde verder de DDR niet als een onrechtstaat te beschouwen. “Dit begrip is juridisch dermate vaag dat het ook niet op de DDR van toepassing kan zijn", aldus de uit West-Duitsland afkomstige politicus.
Zijn uitspraken waren koren op de molen van zijn politieke tegenstrevers in de race om het hoogste ambt van Thüringen. “Twintig jaar na de val van de Muur mogen de misdaden van het SED-regime niet onder het tapijt worden geveegd”, aldus de SPD-kandidaat Christoph Matschie. “Wie de DDR niet als een onrechtstaat ziet, rechtvaardigt de Oost-Duitse dictatuur.”
‘Zaak voor rechtsgeleerden’
Lafontaine probeert ondertussen de schade voor zijn partij, die onder meer voortkwam uit de Oost-Duitse communistische partij SED, beperkt te houden. “Natuurlijk heeft er onrecht plaatsgevonden in de DDR”, zegt de partijvoorzitter vandaag in de Berliner Zeitung. Of de DDR inderdaad een onrechtstaat kan worden genoemd, is een zaak voor rechtsgeleerden, aldus Lafontaine.
De vraag of Oost-Duitse Duitse grenswachten dodelijk geweld moesten gebruiken tegen vluchtelingen, is al langer een heet hangijzer binnen de Linkspartei. In 2007 ontkende mede-partijvoorzitter Lothar Bisky nog dat er ooit sprake is geweest van een schietbevel.
Het gebruik van dodelijk geweld aan de grens was inderdaad niet letterlijk in de Oost-Duitse wetgeving verankerd. Maar de ruim duizend slachtoffers die bij de Muur en de Duits-Duitse grens zijn gevallen, geven aan dat geweld wel degelijk tot het DDR-beleid behoorde.
Lafontaine hoopt dat de discussie over het DDR-verleden op een nuchtere manier kan worden gevoerd. De partijvoorzitter wil daarbij ook de rol van de zogenoemde blokpartijen zoals de Ost-CDU aan de kaak stellen.
Blokpartijen kenden in de DDR geen daadwerkelijke macht, dat was exclusief voorbehouden aan de SED. Zij bestonden om de schijn van een parlementaire democratie hoog te houden. Maar volgens Lafontaine heeft ook de Ost-CDU bijgedragen aan de Oost-Duitse dictatuur.
Spiegel Online / Welt.de / Berliner Zeitung Online
Afbeelding:
wikipedia.org
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig