Ewout van der Knaap

Ewout van der Knaap is hoogleraar Duitstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Voor Duitslandweb schrijft hij driemaandelijks over literatuur.

De ongenaakbaarheid van het Oosten

Boeken - 1 oktober 2020 - Auteur: Ewout van der Knaap De ongenaakbaarheid van het Oosten
Het West-Europese perspectief op het voormalige Oostblok wordt gedomineerd door de Koude Oorlog, de ontwikkelingen na de val van de Muur en natuurlijk actuele uitwassen. Het beeld dat blijft hangen is dat de democratie er niet op orde is en oppositie met alle methodes wordt neergesabeld. ‘Ein Auftrag für Otto Kwant’ is een roman die zich afspeelt in een fictieve, bizarre post-Sovjetische staat.

Lees meer

Levenspaden na de DDR

Boeken - 2 juni 2020 - Auteur: Ewout van der Knaap Levenspaden na de DDR
Al sinds dertig jaar kan de boekenkast worden gevuld met literatuur die de DDR verwerkt. Soms gaat het over hoe de ideologie diverse generaties raakt, zoals in de gelauwerde roman ‘In Zeiten des abnehmenden Lichts’ (2011) van Eugen Ruge, een andere keer gaat het over de moeizame hervinding van de eigen identiteit na de Duitse eenwording, zoals in de roman ‘Der Zimmerspringbrunnen’ (1995) van Jens Sparschuh. Met het jubileum van de eenwording voor de boeg verschenen twee romans die het lezen waard zijn.

Lees meer

Gewoon weer Hölderlin lezen

Boeken - 17 december 2019 - Auteur: Ewout van der Knaap Gewoon weer Hölderlin lezen
Een getalenteerde dichter bezoekt Friedrich Schiller om advies te krijgen. In de halfduistere kamer zit behalve Schiller ook een vreemdeling. Later verwijt de jonge dichter Friedrich Hölderlin zichzelf de beroemde schrijver Johann Wolfgang Goethe niet te hebben herkend. 

Lees meer

Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada

Boeken - 30 september 2019 - Auteur: Ewout van der Knaap Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada
Onze nieuwe literatuurcolumnist heeft een voorliefde voor poëzie en veel ervaring met literatuuronderwijs: Ewout van der Knaap, universitair hoofddocent Duitse letterkunde in Utrecht, gaat vanaf nu afwisselend met Britta Böhler over literatuur schrijven op Duitslandweb. Duitstalige literatuur is niet per se geworteld in de Duitse cultuur, laat hij zien. Neem Yoko Tawada...

Lees meer

Menasse fileert absurdisme EU in 'De hoofdstad'

Boeken - 8 maart 2018 - Auteur: Ewout van der Knaap Menasse fileert absurdisme EU in 'De hoofdstad'
Europa heeft altijd de gemoederen bezig gehouden. Tussen de wereldoorlogen schreven auteurs als Stefan Zweig en Joseph Roth over een Europa in verval. Na de val van de Muur bogen Milan Kundera, György Konrád, Günter Grass en Hans Magnus Enzensberger zich over de kernwaarden van Europese identiteit. De eerste roman over de Europese Unie verscheen vorig jaar: 'Die Hauptstadt' van Robert Menasse werd meteen bekroond met de Deutsche Buchpreis. Zijn roman wordt in tientallen talen vertaald, van het Arabisch tot het Zweeds. De Nederlandse vertaling verschijnt komende week.

Lees meer

Authentieke relikwieën

Achtergrond - 11 mei 2005 - Auteur: Ewout van der Knaap
(11 mei 2005) Van de officiële opening van het Duitse holocaust-monument voor de vermoorde Europese joden viel weinig spektakel te verwachten. Na zeventien jaar hevige discussies zou met gepaste ceremoniële plichtplegingen – toespraken en muziek – de overgang naar daadwerkelijk gebruik van het monument en bijbehorend documentatiecentrum beginnen. De toespraken van twee sleutelfiguren van de Duitse herinneringscultuur kondigen echter nieuwe discussies aan.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger