Redactie Duitslandweb

DDR-activiste Bärbel Bohley overleden

Achtergrond - 13 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb DDR-activiste Bärbel Bohley overleden
DDR-dissidente en burgerrechtenactiviste Bärbel Bohley is overleden. Duitse politici reageren geschokt op het verlies van de ‘moeder van de vreedzame revolutie’.
Lees meer

Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in

Achtergrond - 10 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in
Duitsland krijgt in 2011 een studiebeurzensysteem naar Amerikaans voorbeeld. Wie goed presteert maakt kans op een aanvullende beurs. Het geld voor deze beurs komt deels van de overheid en deels van particuliere geldschieters, liefst oud-studenten.
Lees meer

Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open

Achtergrond - 6 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open
Duitsland houdt zijn kerncentrales gemiddeld 12 jaar langer open. Dat is het compromis dat CDU/CSU en FDP hebben bereikt over het omstreden gebruik van kernenergie. De oppositie en milieuorganisaties zijn woedend. Zij vinden dat Merkel is gezwicht voor de lobby van de energiebedrijven.
Lees meer

Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater

Achtergrond - 27 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater
Duitsland zit in zijn maag met Thilo Sarrazin (65), bestuurslid van de Duitse centrale bank. Politici spreken hun afschuw uit over zijn hetze tegen moslims. Gevreesd wordt dat zijn woorden weerklank vinden: hij verwoordt het onderbuikgevoel van veel Duitsers. Zijn uitspraken doen denken aan die van Geert Wilders. Maandag verschijnt zijn boek over het Duitse immigratiebeleid.
Lees meer

Protest tegen megaproject spoor Stuttgart groeit

Achtergrond - 25 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Protest tegen megaproject spoor Stuttgart groeit
Het geldt als een van de grootste infrastructurele bouwprojecten van Europa: de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen de Zuid-Duitse steden Stuttgart en Ulm en een ondergronds station. Die moeten het gebied tot ‘het nieuwe hart van Europa’ maken. De Stuttgarter bevolking verwijt de beleidsmakers grootheidswaan.
Lees meer

Duitsland treurt om regisseur Schlingensief

Achtergrond - 23 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland treurt om regisseur Schlingensief
Duitsland is zijn misschien wel meest omstreden en meest geliefde regisseur en kunstenaar verloren. Christoph Schlingensief stierf zaterdag na een twee jaar durend ziekbed op 49-jarige leeftijd aan longkanker. “Het is alsof het leven zelf is gestorven”, aldus schrijfster Elfriede Jelinek.
Lees meer

Deelstaten schaffen Hauptschulen af

Achtergrond - 19 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Deelstaten schaffen Hauptschulen af
Een aantal Duitse deelstaten heeft met ingang van het nieuwe schooljaar de Hauptschule afgeschaft, het Duitse equivalent van het VMBO. Een nieuw soort middenscholen moet leerlingen beter onderwijs bieden. De Hauptschule heeft een slechte naam en geldt als vergaarbak van het Duitse onderwijssysteem.
Lees meer

Politieke chaos rond kernenergie

Achtergrond - 11 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Politieke chaos rond kernenergie
Met de komst van de centrum-rechtse bondsregering haalden de Duitse energiebedrijven vorig jaar opgelucht adem. Eindelijk zou het linkse anti-kernenergiebeleid worden teruggedraaid. Negen maanden later is daarvan nog niets te merken. “De chaos is compleet.”
Lees meer

Google lanceert Street View toch in Duitsland

Achtergrond - 10 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Google lanceert Street View toch in Duitsland
Google wil Street View in november in Duitsland lanceren. Duitsers kunnen de komende maand een verzoek indienen om hun huizen op de foto's onherkenbaar te maken nog voor de dienst online gaat. Met deze unieke service wil Google tegemoet komen aan Duitse privacybezwaren. 
Lees meer

Steeds meer druk op burgemeester Duisburg

Achtergrond - 4 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Steeds meer druk op burgemeester Duisburg
Van de bevolking van Duisburg tot en met de Duitse president: iedereen wil dat burgemeester Sauerland opstapt. Maar die voelt zich niet verantwoordelijk voor de 21 doden en meer dan 500 gewonden die vielen bij de Loveparade in zijn stad. Een rapport dat vandaag verschijnt, lijkt hem juridisch gelijk te geven.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger