Redactie Duitslandweb

'Leg geen emoties op als het over de oorlog gaat'

Achtergrond - 18 november 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Leg geen emoties op als het over de oorlog gaat'
Voor Duitse middelbare scholieren is de Tweede Wereldoorlog inmiddels alleen nog maar geschiedenis. Ze hebben geen persoonlijke betrokkenheid meer met het onderwerp. Dat verandert de omgang met dit verleden, blijkt uit een onderzoek van weekblad Die Zeit. Jongeren willen vooral geen emoties opgelegd krijgen.
Lees meer

Duitsland herdenkt historische datum 9 november

Achtergrond - 9 november 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland herdenkt historische datum 9 november
9 november is in Duitsland in meerdere opzichten een historische datum. Vorig jaar stond de dag in het teken van de val van de Muur, toen 20 jaar geleden. Dit jaar wordt er ook veel aandacht besteed aan de Reichspogromnacht van 1938, toen de nazi’s Joodse winkels en synagoges in brand staken.
Lees meer

Scheer maakte Duitsland pionier duurzame energie

Achtergrond - 1 november 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Scheer maakte Duitsland pionier duurzame energie
“Wat in Duitsland kan, kan overal.” Met dit motto promootte Hermann Scheer (SPD) zonne-energie in de hele wereld. De “zonnepaus” van Duitsland bewees met een revolutionair programma dat duurzame energievoorziening haalbaar en betaalbaar is. Vorige maand overleed hij plotseling, 66 jaar oud.
Lees meer

‘Een verdeeld Europa sta ik niet toe’

Achtergrond - 27 oktober 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb ‘Een verdeeld Europa sta ik niet toe’
Duitsland moet voor zichzelf opkomen maar altijd het Europese belang in het oog houden. Dat zegt bondskanselier Angela Merkel in haar Humboldt-rede over Europa uit 2009. In de rede vertelt ze over de vier principes die haar Europa-politiek vormgeven. Deze rede wordt vaak  als kenmerkend voor Merkels Europa-visie gezien.
Lees meer

Nuance regeert in Duits integratiedebat

Achtergrond - 7 oktober 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Nuance regeert in Duits integratiedebat
Met zijn handreiking aan de moslims in Duitsland lokte bondspresident Wulff op de Dag van de Eenheid een integratiedebat uit, waaruit blijkt dat ook Duitsland worstelt met zijn islamitische minderheidsproblematiek. “Waarom praten we eigenlijk zo veel over minderheden?”
Lees meer

Duitsland eindelijk af van schulden WO I

Achtergrond - 6 oktober 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland eindelijk af van schulden WO I
Het gebeurde in alle stilte, maar Duitsland betaalde ieder jaar rente en aflossing op schulden uit de Eerste Wereldoorlog. Aan die herstelbetalingen is nu, bijna een eeuw na het Verdrag van Versailles, een eind gekomen. 
Lees meer

Duitse bedrijven trekken zich terug uit Iran

Achtergrond - 29 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse bedrijven trekken zich terug uit Iran
Steeds meer Duitse bedrijven stoppen met de export van hun producten naar Iran. Dat is het gevolg van sancties van de Verenigde Naties, de Europese Unie en vooral de Verenigde Staten. Deze sancties maken de handel met Iran steeds minder aantrekkelijk en moeten voorkomen dat het land een atoombom kan maken.
Lees meer

Wilders zet rechtspopulist Stadtkewitz op de kaart

Achtergrond - 28 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Wilders zet rechtspopulist Stadtkewitz op de kaart
Geert Wilders spreekt zaterdag in Berlijn over de gevaren van de islam. Hij doet dit op uitnodiging van de nieuwe Duitse partij Die Freiheit van de Berlijnse islamcriticus René Stadtkewitz. Na het boek van bankier Sarrazin is Stadtkewitz’ partij het tweede opzienbarende rechts-populistische initiatief in Duitsland.
Lees meer

‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’

Achtergrond - 15 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb ‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’
Dat DDR-sporters doping gebruikten is geen geheim. Nu geeft voor het eerst een hoge DDR-functionaris openlijk toe dat minderjarigen doping toegediend kregen.
Lees meer

Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond

Achtergrond - 14 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond
Na bijna veertig jaar is de verboden DDR-film Die Taube auf dem Dach donderdag in première gegaan. De film is kritisch tegenover de socialistische arbeidersstaat en werd daarom vernietigd. De werkkopie bleef bestaan maar was jarenlang onvindbaar. 37 jaar later is Die Taube auf dem Dach eindelijk te bewonderen in de Duitse filmhuizen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger